Проверка спаси "Ропотамо" от незаконно строителство

11583
Проверка спаси "Ропотамо" от незаконно строителство

От пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че след проверка е спря незаконен строеж в резервата "Ропотамо".

След сигнали за строеж в резервата служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева е наредила спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас.

Биволъ: Ударно строят на Ропотамо, МОСВ мълчи

Строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват. Строежът няма никакви ра...

Изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата, което е било в режим на търпимост.

Това установи проверката на националния строителен контрол и районната инспекция по околната среда в Бургас, която стана след сигнали за незаконен строеж в резервата "Ропотамо". Материалите вече са изпратени в община Приморско, която трябва да предприеме нужните мерки за спиране на строителството. Конструктивните актове трябва да са готови утре.

След огромния скандал с Дюнигейт безобразията като това строителство в резерват "Ропотамо" продължават, служебният министър Юлиян Попов афишира жизнерадостен оптимизъм. Той заяви, че открил в МОСВ "перфектна организация, с фантастични експерти". Важно е да се отбележи, че всякакво строителство в резервати е категорично забранено и строго санкционирано, според Закона за защитените територии (чл. 17 и чл. 83, т.2 от ЗЗТ).

Сайтът "Биволъ" съобщи, че строителните работници са изкопали 18 бр. дупки с размери 1м. на 1м. дълбоки около 1.80м. Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е също канал дълъг около 30м. и дълбок 0.5м. Заедно с него е направена яма с размер 2м. на 5м. дълбока 2м. която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Според специалисти строящата се постройка ще бъде около 400 кв.м., а старото законно дървено бистро беше 161 кв.м. Започната е и нова постройка в близост до пристана за лодки която е около 30 кв.м. С тези свои действия наемателят нарушава Чл.14, 16, 23 то договора с РИОСВ-Бургас за ползване на Бар-Грил Ропотамо. В този случай следва да се приложи Чл.30 или Чл.32 от същия договор.

Фирмата, която строи е "Венис Марина" ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки. "Венис Марина" е собственост на регистрираната във Великобритания "Стоименов Груп Лимитед" ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето - Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на "Ер Ви Инвестмънт" ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис - Таки на несебърската фирма "Интертур", показва справка в Търговския регистър.

Българска строителна седмица в услуга за Майстора и ефективното строителство

Авторитетният строителен форум Българска строителна седмица ще се проведе от 20 до 23 март за 13-и пореден път в Интер Експо Център &nd...

От октомври миналата година "Венис Марина" има договор с МОСВ да осъществява туристическа дейност - разходка с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от скандалния шеф на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, прочул се с разрешението за застрояване в Дюнигейт. Именно той даде екологично разрешение за строеж на жилищен квартал върху 29 дка защитени дюни според Натура 2000.

Нанесените до момента щети върху природата на едно от най-уникалните и красиви кътчета в цяла Европа са непоправими. Десетки по брой протести бяха организирани от хиляди граждани, защитници и любители на природата под прозорците на Министерството на околната среда и водите. Опъвани бяха палатки, трупани камъни, изсипван пясък.

БГНЕС припомня, че скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Зам.-министерското място скоро напусна скандалната Светлана Боянова, добила популярност именно покрай скандала "Дюнигейт". Тя подписа сделката за продадените от земеделското министерство 29 декара дюни в Несебър при съмнително ниски цени в края на 2012 година. А в оправданията си за този подпис, тя произведе реплика, с която ще я запомни историята: "Подписвам, защото ми се носи за подпис".

Въпреки обвиненията, повдигнати от прокуратурата срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на община Несебър Валентин Димов заради скандала, Апелативният съд в Бургас реши да остави и двамата на постовете им. В мотивите на апелативните магистрати бе посочено, че за кмета Димитров и архитектът Димов няма доказателства за това, че пречат на събирането на писмени документи по случая с издаването на строително разрешително за терен, върху който има пясъчни дюни.

Кметове срещу мораториума върху строителството край морето

Кметове на морски общини се обявиха против внесения от БСП мораториум за забрана на строителството по Българското Черноморие, предаде &...

Тогава в интервю за БГНЕС природозащитникът Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България", който направи разкритията за унищожаването на дюните в местността "Кокала" между Равда и Несебър, каза: "Извършва се закрепване на последното ограбване по отношение Закона за държавното териториалното устройство, но това се случва и в горите – дългосрочни договори – по 15, по 30 години, евтини договори. Всичко това е да се ограби последното голямо богатство".

"При нас случайни хора с реституирана земя няма, при нас е цветът на несебърския елит, бивши кметове, зам.-кметове, общински съветници, бивши генерални директори на "Слънчев бряг", софийски величия", разказа също в интервю за БГНЕС мениджърът на учебната база в Несебър и ръководител на катедра "Водни спортове" в НСА доц. Христо Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com