Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

7235
Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?
Снимка: iStock

По-рано през март украинският президент Володимир Зеленски се изказа необичайно остро по повод на това, че САЩ не са доставили противоракетни и безпилотни системи на Киев. При удар в Одеса в началото на месеца бяха убити 12 души, пет от които деца. "Забавянето на доставките на оръжия за Украйна, на системи за противоракетна отбрана за защита на нашия народ, за съжаление, води до такива загуби", каза той.

Русия взема от САЩ сателитни снимки, за да насочва ракети?

Други членове на украинското правителство обаче изразиха още по-дълбоко разочарование. Ами ако американците, освен че не изпращат отбранителна помощ на Украйна, пращат помощ на Русия за атаки по Украйна?

Още: Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Украински военен източник е заявил пред американското списание The Atlantic, че според него ударите на Русия на далечни разстояния с крилати ракети, които са сред най-скъпоструващите оръжия в нейния неядрен арсенал, се насочват с помощта на сателитни снимки, предоставени от компании в САЩ.

По думите му - последователността е ясна: сателит заснема даден обект, а няколко дни или седмици по-късно ракетата се приземява в този обект. Понякога след това се изпраща друг сателит, за да заснеме допълнителни изображения, може би за да се провери степента на щетите. "Броят на съвпаденията, при които снимките са последвани от удари, е твърде голям, за да бъде случаен", казва източникът, който остава неназован.

Понякога съвпадението е просто съвпадение. Само че подозрителните случаи се натрупват и тъй като много компании за сателитни снимки предлагат архивирани изображения, отбелязани с дати и координати, е възможно да се прегледат десетки хиляди кадри, направени в Украйна, и да се забележат предполагаеми модели.

Конкретни примери

В седмицата преди 2 април 2022 г., около месец след първоначалното нахлуване на Русия, изображения на отдалечено летище край Миргород в Украйна са поискани от американски компании поне девет пъти. Миргород не е особено интересно място - като се изключи летището му. На 2 април там падат ракети. През следващата седмица отново били поискани снимки на летището.

Още: Военни на НАТО вече са в Украйна и изпълняват задачи: El Pais

Спътниковите изображения са предшествали удари и в градски райони. В западния град Лвов, малко преди 26 март 2022 г., е било възложено на сателит да огледа фабрика, използвана за производство на военно въоръжение. Тя също е ударена.

В края на януари тази година търговска сателитна компания е получила задачата да направи снимки на Киев - точно преди градът да бъде ударен с ракета. Има стотици такива случаи, отбелязва The Atlantic.

Украинците доскоро са приемали, че сателитите на съюзниците им няма да бъдат достъпни за Русия. "Допреди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни снимки в чувствителни райони", казва цитираният украински военен. Но "стана трудно да се повярва, че (тези съвпадения) са случайни".

Украинското военно министерство се съмнява

Заместник-министърът на отбраната на Украйна, Катерина Чернохоренко, е изпратила пред медията изявление, в което се отбелязва, че американските сателитни компании са подкрепили Украйна. Но тя заявява, че експертите от нейното министерство подозират как Русия "купува сателитни изображения чрез компании на трети страни", които имат бизнес със западни компании за сателитни изображения. Казва също така, че тези снимки "могат да бъдат използвани при въоръжена агресия срещу Украйна".

Лесно е да се вземат такива снимки

Поръчката на изображения от тези компании е по-проста, отколкото си мислите. Старите, размазани изображения са безплатни в Google Maps. Свежите, ясни снимки струват малко повече.

Още: Руснаците удариха Херсон и Купянск, има щети и ранени (СНИМКИ)

Сайт, наречен spymesat.com, следи сателитите на различни компании и дава оценка на разходите за чисто ново изображение, направено при следващо преминаване на някой от тях над избраното място. Фирмите предлагат удивително бързи срокове за изпълнение на поръчките, като цената им е в рамките на хиляди долари. По-бързият срок на изпълнение и по-високата разделителна способност повишават цената. Самият автор на статията в The Atlantic е получил уверение от американска компания, че ще му позволи "да зададе задача" на неѝн сателит срещу 1200 долара за снимка над Одеса.

Срещу още по-малко пари могат да се поръчат архивни снимки от Украйна - някои от тях са съвсем скорошни и са за райони с военно значение.

Град Запорожие например е на около час път с кола от фронтовата линия. От американското списание са поискали свежа сателитна снимка на града от търговец, който работи с Planet - базираната в Сан Франциско популярна търговска сателитна компания. С номера на кредитната ти карта само за няколко минути получаваш изображение с висока резолюция.

Не можете да преместите въздушна база, но дори и тези обекти си струва да бъдат наблюдавани постоянно, понякога седмици или дори месеци преди планираната атака. Една крилата ракета струва около 1 милион долара, така че загрижено за себе си правителство с удоволствие би платило само няколко хиляди долара за скорошни доказателства за това как се използва целта, какво има там и кое време от деня е оптимално за максимални щети.

Наблюдението на паркинга пред фабрика или казарма може да ви подскаже кога сградата е пълна и кога е празна. Ударът по пълна сграда убива повече, отколкото ударът по празна, така че тези изображения теоретично могат да увеличат многократно броя на украинските трупове, при това с минимални допълнителни разходи.

Maxar и Planet твърдят, че не помагат на Русия

Две от най-големите търговски компании за сателитни изображения в САЩ са Maxar и Planet. И двете са изготвили изображения на украински обекти, които по-късно са поразени от руски ракети. И двете подчертават, че проверяват клиентите си внимателно и че спазват разпоредбите на САЩ, които забраняват сделките с Русия от началото на войната.

Maxar са отказали да коментират конкретни случаи на подозрителни поръчки за снимки в Украйна, но са заявили, че са прекратили "всякакъв бизнес с руски субекти, включително дистрибутори, в началото на март 2022 г.".

От Planet казват, че са се посветили на предоставянето на изображения на "отговорни участници като правителства, организации за помощ и подпомагане и медии", като извършват "старателни операции", за да избегнат "възможността за злоупотреба и неправомерно използване". След преглед на десетки случаи компанията "не е открила доказателства за злоупотреба или неправомерно използване".

Нито една от двете компании не пожелава да каже дали някога е засичала случаи, в които е подозирала, че Русия е използвала нейни сателити. Maxar и Planet не казват как биха реагирали, ако забележат подозрителен модел - задаване на изображения, ракетен удар по украинско летище, последващо задаване на задачи. В Maxar твърдят, че въвели "по-строг контрол" на изображенията от Украйна.

Още: Пет извода от изборната "победа" на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии