Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

24 април 2024, 16:22 часа • 4950 прочитания

Мащабен и експериментален проект за изкуствен интелект (AI), разработен от американската армия, е постигнал смесени резултати на бойните полета в Украйна. Все пак успехът в случая е трудна задача - хората зад инициативата целят да вкарат „данни от 21-ви век в окопите от 19-ти век“, съобщи The New York Times.

Какво е проектът Maven?

Проектът Maven започна през 2017 г. и е основното усилие на Пентагона за внедряване на все още недобре опознатата област на изкуствения интелект във войната, проправяйки пътя на алгоритмите да вземат решения вместо войниците и командирите.

Още: Първият български изкуствен интелект е факт: Какво може BgGPT?

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна предостави първата възможност да се изпробва как системата ще работи в конвенционална сухопътна война между две армии.

В проекта Maven бяха подадени огромно количество данни от безброй източници - от сателити до каналите на руските войници в Instagram - много повече, отколкото хората биха могли да сортират и проверят без чужда помощ.

„В крайна сметка това се превърна в нашата лаборатория“, казва пред NYT генерал-лейтенант Кристофър Донахю, командир на XVIII въздушнодесантен корпус.

Автоматично откриване на цели за дронове

Съобщава се, че една от основните настоящи цели на проекта Maven е да се разработи автоматично откриване на цели, което след това може да се комбинира с технологията на безпилотните самолети. Целта - да се създадат рояци автономни дронове "камикадзе", които могат да търсят и унищожават вражески цели с минимална намеса от страна на оператори, т.е. на човешки ресурс.

Още: Революцията ChatGPT: как ни променя изкуственият интелект

Снимка: Starlink, Getty Images

Според Bloomberg технологията се развива, но все още предстои да бъде усъвършенствана. Когато използват различни видове изображения, войниците могат правилно да идентифицират танк в 84% от случаите, докато AI на проекта Maven е по-близо до 60%, като цифрата пада до 30% в снежни условия.

Технологията обаче е полезна и Украйна използва версия на проекта Maven, която не разчита на данните на най-чувствителните американски разузнавателни служби или на усъвършенствани системи, пише NYT.

Украйна оборудва някои от своите бойни дронове с възможности за насочване с помощта на изкуствен интелект, за които се съобщава, че са били използвани като част от продължаващата кампания на Украйна срещу руската енергийна индустрия. През последните няколко седмици Украйна извършва все по-редовни нападения срещу руски петролни рафинерии и други промишлени съоръжения с дронове с голям обсе. Съобщава се, че общо последните атаки са нарушили работата на 12-14 % от руския капацитет за рафиниране.

Още: Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Неназован източник заявява пред CNN на 2 април, че някои от тези безпилотни самолети са започнали да използват проста версия на изкуствен интелект, която помага на дроновете за прецизно насочване и предотвратява смущенията.

„Точността при заглушаване е възможна благодарение на използването на изкуствен интелект. Всеки самолет има терминален компютър със сателитни данни и данни за терена", казва източникът. „Полетите се определят предварително с нашите съюзници и самолетите следват плана на полета, за да ни позволят да поразяваме цели с точност метри".

Още: Не могат да бъдат заглушени: Украинските дронове с изкуствен интелект, подпалващи руските рафинерии (ВИДЕО)

Анализатор заяви пред CNN, че използването дори на тази основна форма на изкуствен интелект, известна като машинно зрение, позволява на дрона да бъде програмиран да картографира терена по трасето на полета си преди използването му на терен, което означава, че дронът не се нуждае от контакт със сателити.

Важни уроци за Украйна и САЩ

Въпреки че не са публикувани допълнителни подробности за проекта Maven в Украйна, NYT твърди, че той е помогнал на украинските сили да насочат вниманието си към врага и, което е по-важно, е предоставил на Киев и Вашингтон уроци за слабостите на изкуствения интелект и за това къде трябва да бъде подобрен.

А служителите на Пентагона сега разбират по начин, който никога преди не са разбирали, че американската система от военни сателити трябва да бъде изградена и настроена по съвсем различен начин, с конфигурации, които приличат повече на малки сателитити Starlink на Илон Мъск, пише NYT.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес