САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

7604
САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink
Снимка: Getty Images

Служители на Пентагона, работещи заедно с компанията SpaceX на Илон Мъск, са започнали да пречат на руските военни да използват сателитни терминали Starlink на фронта в Украйна.

От Пентагона се похвалиха

Според ръководителя на космическата политика на Министерството на отбраната на САЩ Джон Плъм страната му е "силно ангажирана в работата с правителството на Украйна и SpaceX за противодействие на незаконното използване на терминалите Starlink от страна на Русия".

Още: Руската армия се снабдява със Starlink през черния пазар: WSJ разкрива как

Напускащият поста помощник-секретар по космическата политика добави още, цитиран от Bloomberg: "В момента успешно противодействаме на руското използване, но съм сигурен, че Русия ще продължи да се опитва да намира начини да използва Starlink и други търговски комуникационни системи". Въпреки че "това ще продължи да бъде проблем, мисля, че сме се овладели и сме намерили добри решения както със Starlink, така и с Украйна", допълни Плъм.

Той отказа да уточни какви тактики, техники или процедури са в действие, за да се спрат силите на диктатора Владимир Путин да ползват комуникационните терминали, които се свързват с цял флот от нискоорбитални сателити на SpaceX. От украинското правителство и от компанията на Мъск все още не са коментирали.

Разкрития: Русия се снабдява със Starlink чрез сенчести вериги за доставки

През февруари 2024 г. стана публично известно как руската армия използва терминали на Starlink, което улеснява военните ѝ действия в Украйна. Украинското разузнаване публикува прехванат разговор между руски войници, комуникиращи помежду си за инсталирането на системата. Илон Мъск отрече - според него нямало "нито един" косвено или пряко продаден на Руската федерация терминал на Starlink.

Още: Сериозни данни: Русия има Starlink, Мъск отрича (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Според The Wall Street Journal обаче руски посредници купуват хардуер за Starlink в онлайн платформи за търговия на дребно, включително eBay, в САЩ или на черния пазар в Централна Азия, Дубай или Югоизточна Азия. Впоследствие те контрабандно пренасят оборудването в Руската федерация.

След това руски доброволци доставят терминали Starlink на войските, които се сражават в Украйна. Така руските сили получават огромен ресурс за комуникация и контрол на дронове.

Още: Украинското разузнаване разкри откъде точно Русия купува Starlink (ВИДЕО)

SpaceX започна да предоставя терминалите Starlink на Украйна малко след пълномащабното руско нахлуване през февруари 2022 г. През есента на 2023 г. стана ясно как Илон Мъск е забранил на украинската армия да ползва Starlink за атака срещу Крим, целяща удар по Руския черноморски флот. По-късно Мъск потвърди, че е получил искане от Киев да активира Starlink "чак до Севастопол" с "очевидното намерение да потопи по-голямата част от руския флот на котва". Милиардерът обаче заяви, че системата никога не е била активна там по начало. "Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да бъде недвусмислено съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта", твърдеше бизнесменът по онова време.

Още: Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Терминалите Starlink продължават да се рекламират за продажба в Русия в платформи като сайта за електронна търговия Ozon. Продавачите им казват, че те функционират чрез абонаменти, сключени на името на жители на европейски държави, в които технологията е лицензирана. Също така твърдят, че системата работи, но не в сърцето на Русия, а например в окупираните територии на Украйна.

В писмо, публикувано в понеделник, сенаторът от Демократическата партия на САЩ Елизабет Уорън призова Пентагона да ограничи използването на Starlink в Русия и други неразрешени региони, като заяви, че то представлява "сериозна заплаха за националната сигурност" на САЩ и техните съюзници.

Още: Демократи в САЩ питат как така Русия има Starlink, разследват компания на Мъск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Компания пуска електрическа лъжица, която създава солен вкус без да подсолява храната

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB с 30% отстъпка от Yettel в следващите 48 часа

До 31 май А1 приема предварителни поръчки за Motorola Edge 50 Ultra

Yettel и БТС с пет отличия от IAB MIXX Awards 2024 за дигитализацията на 100-те национални туристически обекта

29% отстъпка за Samsung Galaxy A35 5G 128GB в онлайн магазина на Yettel

Кейт пребори конкуренцията на Digitalk&A1 Awards 24

Общо четири отличия за А1 във вечерта на наградите

Клиентите на Fibank вече могат да използват и Xiaomi Pay

X.com официално заменя Twitter

Apple въвежда невиждана иновация: Ще управляваме iPhone и iPad с очите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com