Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

AI технолигиите навлизат в националния отбор на Англия

15 май 2024, 18:28 часа • 1165 прочитания

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си за Евро 2024, който ще се проведе от 14-и юни до 14 юли в Германия, предава Reuters.

Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на Футболната асоциация с Google Cloud помага на Саутгейт да получи ключова представа за своя отбор, докато се подготвя за финалното репение относно състава.

И за да гарантира, че няма да бъдат пропуснати бъдещите Хари Кейн, Фил Фодън и Джуд Белингам, ФА работи с Google Cloud за създаване на единна скаутска база данни, като изпозлва генеративна AI технология. Но Саутгейт пътува из страната, за да гледа футболистите на живо, но вече работещата активно система за профилиране на играчи означава, че той има мощен инструмент на свое разположение.

ОЩЕ: Коя е единствената страна в света, която няма свой собствен национален отбор по футбол ?

„Използване технологии и бази данни повече за селектиране на футболистите. Помага ни да имаме информативно решение защото сме се спрели на определен състезател, а не на друг“, коментира самият мениджър на Англия пред Reuters. „Очевидно е, че наблюдаваме всеки играч във всеки мач за клубния му отбор. След това получаваме данни за тези мачове и това ни помагат да направим оценка на футболистите, както и какво ще ни бъде полезно в мачовете по-нататък“.

Снимка: iStock

Анализът на данните помага да се разпознаят области от екипа, които могат да бъдат подобрени.

„Да кажем, че не вкарваме толкова много голове от статични положения, колкото би могло да бъде. И се чудим защо е така, но след това получаваме събраните данни за 10 или 15 мача и тогава започваш да виждаш модели на поведение. Правилно ли е предаването на играчите при статични положения при персонално покритие или при зоново, или пък при смесена защита. Правилно ли тичаме, правилно ли играем човек за човек?“, обяснява Саутгейт.

ОЩЕ: 10 факта за футбола, които ще ви изненадат

И въпреки че подкрепя мнението, че няма заместител на доброто обучение на футболистите, все пак технологията и използването на данни помагат на отборите да получат предимство в определени мачове.

„Не мисля, че става дума за елементарния въпрос – искате ли технологии или не? Едно време теиз неща пак се записваха, но с лист и химикал. Но не беше ефективно време. Сега имаме хора, които работят върху тези специфики, екипите за помощ са по-големи, защото всеки търси това предимство в мачовете“, разказва още националният селекционер.

Снимка: iStock

Хората в един момент те гледат като луд или като прекалено модерен, който се прави на интересен. Но трябва си балансиран подход. Но или си напредничав, или си пещерен човек. Технологиите дърпат целия свят напред, а във футбола си личи, защото всяка седмица ги виждаме в мачовете, разказва още националния селекционер на Англия.

Проектът за скаутски обобщения на ФА, използващ Vertex AI за преглеждане на хиляди стари скаутски доклади за играчи на всички нива, още е в начален стадий. Но Марк Джарвис, ръководител на проекта за подобряване на ефективността в националните отбори, нарече тази посока доста поляризираща и отваряща дискусия.

ОЩЕ: Един от съоснователите на OpenAI напуска компанията

Джарвис казва, че AI генеративната технология може в бъдеще да се използва за старпи отбори на Англия в бъдеще. А самият мениджър смята, че треньорите трябва да приемат промяната, без значение дали им харесва, или не.

„Трябва да сте в челните редици на промяната, в противен случай ще бъдете изоставени“, добави той.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес