До 20 години затвор грози машинистите от Хитрино

4907
До 20 години затвор грози машинистите от Хитрино
Снимка: МВР

Прокуратурата не се съмнява в психичното здраве на двамата машинисти, карали композицията, която се взриви в Хитрино. Въпреки това ще бъде назначена психиатрична експертиза, защото двамата са потърсили помощ в психиатрични заведения в Русе. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вчера следобед (19.12.2016 г.) окръжна прокуратура Шумен е привлякла като обвиняеми за 72 часа двамата машинисти. Днес те ще бъдат преместени в следствения арест в Шумен. 

По думите на Арнаудова влаковата композиция е навлязла на територията на гарата с двойно по-висока скорост - 72 км/час. Двамата машинисти са нарушили правилата за движение, категорична бе тя в ефира на bTV. Те са причинили дерайлирането на влаковата композиция. Случаят е особено тежък и затова им е повдигнато обвинение, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Възстановиха част от електричеството в Хитрино

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО възстановиха електрозахранването на седем трафопоста в село Хитрино, съобщава Cross. Съоръженията снабдяват с еле...

Пред разследващите органи първоначално са заявили, че не са се движили с превишена скорост. Но това е опровергано в хода на разследването, уточни Румяна Арнаудова.

Според специалист, говорил пред Actualno.com, скоростта в случая не може да е основна причина за взрива. Основният въпрос остава - как цистерната се е пробила, след като има случаи, при които цистерни падат от по 50 метра и не се пробиват.

Няма как прокуратурата да отговори, доколкото юридическо лице не може да носи наказателна отговорност, но поведението на длъжностите лица във фирмата е предмет на разследване. Така говорителят на главния прокурор отговори на въпрос дали фирмата собственик на вагоните и цистерните носи вина за трагедията в Хитрино. Не се изключва вероятността предвижващата се композиция да е имала технически дефект, да е имало проблем по железопътното трасе.

Назначената от прокурорите пожаро-техническа експертиза дава ориентири как се е стигнало до взрива, отбеляза Арнаудова. По думите й в къща в непосредствена близост до гарата е открит кратер, който е в близост до печка на дърва и въглища в детска стая. Газът е достигнал до детската стая и се е възпламенил. Последвала е детонация, а източникът на искрата е печката. Затова ние считаме, че е налице причинно-следствена връзка между нарушаване на правилата за движение и тежкия резултат, завърши прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата: Влакът, дерайлирал в Хитрино, се е движил с два пъти над позволената скорост

Влакът, който дерайлира в Хитрино, се е движил с висока скорост - почти два пъти над позволената. Това сочи експертизата, която трябваш...

В същото време на редовния брифинг в Хитрино главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че ще бъдат замервани концентрации на опасни вещества и газ в домовете на хората. Имаме готовност и специализирана техника да вентилираме къщите, ако в тях има опасни съдържания на газ. Всички къщи ще бъдат проверени от съображение за сигурност. Има план и разчети как да се случи това. Ще бъде направена оценка какви рискове носят пускането на електрозахранването и водоснабдяването, но предварителните данни са, че не се очаква проблем, отбеляза още Герги Костов.

МВР е взело необходимите мерки, имаме засилено присъствие по всички зони на критичната инфраструктура в контекста на събитията в Берлин и Анкара. Като част от ЕС няма как да не вземем мерки в контекста на изостряне на терористичен риск, но конкретна заплаха за България няма, категоричен бе главният секретар на МВР.

Actualno.com припомня, че днес се очаква хората в Хитрино вече да могат да се върнат по домовете си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com