Водоснабдяването в Шуменско е нарушено заради спорни неплатени сметки за ток

1954
Водоснабдяването в Шуменско е нарушено заради спорни неплатени сметки за ток
Снимка: iStock/Guliver

Водоснабдяването в Шуменска област може да бъде нарушено заради неплатени сметки на „ВиК“ ЕООД за ел. енергия. Първо вчера - 17-ти май, е било спряно водоподаването след 10 часа в района на град Нови Пазар по искане на доставчика на ток „Кумер“ ООД.

За днес - 10 до 16 часа, ел. захранването ще бъде спряно към помпените станции на много повече населени места - град Шумен, гр. Велики Преслав и селата Изгрев, Хитрино, Тервел. Освен това, според съобщение на „ЕРП Север“, временни смущения в електрозахранването са възможни от 10:00 ч. до 10:30 ч. и от 16:00 ч. до 16:30 ч. в районите на гр. Шумен - местност Белия баир, за фирмите "СМА Минерал Бургас вар" ЕООД и ПС "Пивовар" на "Карлсберг България" АД.

Причината за спирането на тока към ВиК е дължима за неплатено електричество сума от 7 млн. лв.  

"На 17 май 2023 г. започва поетапно спиране на електрозахранването на обекти на ВиК Шумен, което е в отговор на искане на настоящия доставчик на електроенергия на водоснабдителното дружество КУМЕР ООД. Прекъсването ще засегне помпени станции на ВиК Шумен, което означава, че редица клиенти на ВиК Шумен ще останат без водоподаване заради неплащане на задължения от страна на дружеството. Крайната мярка се предприема от доставчика на електроенергия с цел ограничаване на натрупания до момента огромен дълг за консумирана електроенергия. ЕРП Север, електроразпределителното дружество от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, в качеството на лицензиран мрежови доставчик за територията, има законово задължение да изпълни искането на доставчик за прекъсване поради неплащане и ще се съобрази с неговото предписание.

Преустановяване на електрозахранването на помпените станции на ВиК Шумен по предварително изготвен график ще има за следните населени места: гр. Шумен – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; гр. Велики Преслав – почти целият град; гр. Нови пазар – част от града, основно по-високите части, приблизително една трета от населеното място; част от населените места на територията на следните общини – Община Хитрино, Община Каолиново и Община Венец.

В случай че от страна на КУМЕР ООД постъпи искане за възстановяване електрозахранването, ЕРП Север има готовност незабавно да отговори на искането, като трябва да се има предвид, че при включване същото няма да доведе до моментално възстановяване на водоподаването поради липсата на подобна техническа възможност на помпените съоръжения", се сочи в съобщение на Енерго Про.

Управителят на водното дружество инж. Иван Пушкаров заяви, че внася искова молба в съда срещу "Кумер" за неоснователни финансови претенции.

"Вода ще има. Считаме, че действията на КУМЕР ООД са неправомерни по няколко причини: от една страна между ВиК – Шумен и КУМЕР ООД няма действащ договор, тъй като същият е едностранно прекратен от доставчика на електроенергия на 13.04.2023 г. От друга страна, КУМЕР ООД не са изпълнили договорите си задължения, включени в търговската надбавка, чиято дължимост ВиК – Шумен оспорва. Доставчикът на електроенергия КУМЕР ООД никога не е предоставяло допълнителните услуги, както са посочени в договора, свързани с управление на потреблението, планиране на разходите за електроенергия и енергийна ефективност, с което са ощетили както ВиК – Шумен, така и клиентите на дружеството", казва Пушкаров.

"Въпреки уверението на ВиК-Шумен, дадено по-рано днес, че водата ще има, в 10,00 часа „Енерго Про“ спря електрозахранването към помпени станции на дружеството. Така без вода останаха различни райони на Шумен, най-вече по високите части", съобщи преди малко местният сайт ШУМ.бг.

ВиК-операторът потвърждава, че ще плати всички дължими суми за реално предоставени услуги и консумирана ел. енергия. Отказва обаче да плати калкулираните суми за допълнителни услуги.

По договор от "Кумер" е трябвало да извършат енергиен мониторинг и да изготвят прогнози за потреблението на дневни нетни количества енергия ниско и средно напрежение, които възнамерява да доставя и продава на ВиК. А също така да изготви подробен индивидуален анализ на характерния товаров профил на ВиК, за да направи оценка на енергийната му ефективност. Това, според управителя, не е направено.

От ВиК считат, че между двете страни повече няма действащ договор.

"Първо, защото "Кумер" трайно не изпълнява договора и това доведе и даде основание с отправено тримесечно предизвестие на 31.03.2023 г. ВиК – Шумен да прекрати договора. Отделно, на 06.04.2023 г., "Кумер" е отправило уведомление за разваляне на договора, като се позовава на неплатени от ВиК - Шумен фактури“, пояснява управителят.

Междувременно обаче от енергодружеството направили необходимите стъпки да предотвратят смяна на доставчика на нетна енергия.

Справка в системата ЦАИС ЕОП сочи, че договорът на стойност 17 млн. лв. без ДДС е подписан на 1-ви ноември миналата година от предшественика на Пушкаров - инж. Емил Томов. Срокът му е една година. Фирмата „Кумер“ е била единственият кандидат в обществената поръчка и е предложила цена 63,50 лв. за 1 MWh.

Предишната година пак тя е била доставчик на „ВиК“, но тогава договорът е бил за 7 млн. лв., а цената на мегаватчас - 27 лв.

В съобщението си управителят е посочил, че цените на услугите на ВиК остават непроменени за последните няколко години, а през това време цената на електроенергията е скочила от 106,36 лв. на мегаватчас през 2019 г до 518,46 през 2022 г. и към настоящия момента е 301,03 лв. на мегаватчас.   

В уведомлението си до доставчика на ел. енергия от ВиК сочат, че всички суми, представляващи търговска надбавка по договора, са начислени и фактурирани незаконосъобразно. Същото се отнася и до всички тези суми, които „Кумер“ продължава да фактурира на ВиК - Шумен, но операторът няма да ги плаща. 

Според ВиК при прекратен договор доставчикът на електрическа енергия няма право да подава възражение и да преустановява снабдяването му с електрическа енергия.  

„Неприемането на бизнес плана е другата причина, поради която дружеството ни не е в състояние да генерира достатъчно приходи, за да се покриват оперативните разходи. Около 70% от всички оперативни разходи са свързани с електроенергията. За сравнение, през 2020 г тези разходи бяха 30%“, уточнява Пушкаров.

Той се обръща към членовете на Асоциацията по ВиК да подходят отговорно и да приемат бизнес плана на дружеството, за да са в състояние да работят нормално.

Още от Шумен: 

Горското в Шумен дава 4 млн. лв. за 92 коли на лизинг

Съветник в Шумен иска павилионите на „Лафка“ да станат общински

Шуменският кмет си направи оценка на работата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен