X
 
 

Да платиш желаното с едно докосване или един поглед

2129 2
Да платиш желаното с едно докосване или един поглед
Снимка: iStock
През последните години разплащателните технологии навлязоха в нова фаза от развитието си, където все по-голяма роля играе биометрията. В платежната индустрия се изграждат системи, които разпознават потребителите спрямо техните физически данни или поведение.

Според много експерти използването на биометричните данни е най-добрият начин за удостоверяване на самоличността при плащане. С тяхна помощ разплащането става още по-персонализирано и и сигурно, като се създава уникален профил на всеки потребител. Ето защо именно те ще бъдат в основата на разплащанията на бъдещето.

Биометрични данни могат да се вграждат в банкови карти, приложения на мобилни устройства или други системи. Те могат да се използват при плащане на битови сметки и услуги, онлайн пазаруване, но и при покупки на продукти от първа необходимост в супермаркета.

Вече може да удостоверите самоличността си, отключвайки смартфона с пръстов отпечатък, или правейки си "селфи", с което системата да разпознае лицето ви. Или пък да кажете нещо и да бъде разпозната характерната интонация на гласа ви (нещо като мобилното приложение Shazam, с което лесно откриваме всяка популярна песен).

Предимствата

Пръстовият отпечатък е гаранция за удобство и сигурност. Той не е нещо, което може да бъде отнето или имитирано и гарантира на потребителите спокойствие и сигурност на плащанията.

Използването на биометрични данни е много по-бърз и лесен начин за плащане на стоки и услуги. С тях си спестяваме помненето на сложни пароли или тайни въпроси. Нужно е само едно докосване или поглед.

Биометрията постепенно измества паролите. Те са остарели, трудно се помнят и могат лесно да бъдат откраднати, например при хакване на определени бази данни. При биометрията всички данни се съхраняват на личния ви смартфон.

Благодарение на биометричните данни вече нямате нужда от парола. Паролата сте самите вие – с вашия глас, отпечатък, лице.

Но биометрията далеч не е само лицево или гласово разпознаване и пръстови отпечатъци. Тя е свързана с уникалното поведение на всеки човек – как и с коя ръка държите смартфона си, как го отключвате, колко бързо пишете. Всички тези неща могат да бъдат засечени и запаметени от алгоритъм в устройството, който да ви разпознае.

Скоро и в България

Един от големите картови оператори - MasterCard подготвя пускането на нова безконтактна банкова карта с биометрични данни и в България, като идентификацията ще се осъществява с помощта на пръстов отпечатък.

Предизвикателствата

Мнозина обаче все още са скептични към биометричната система за разплащания. Те не се чувстват комфортно да използват биометричните си данни за идентификация, тъй като се страхуват, че тази ценна лична информация може да бъде открадната и използвана за злоупотреби.

Платежната индустрия гледа на биометричните данни като възможност да се бори с все по-големия риск от измами. Тя работи упорито, постоянно повишава нивото на сигурност и запознава потребителите с предимствата на иновативните системи за разплащания.

Предизвикателство е недоверчивите клиенти да бъдат убедени да предоставят данните си, но и да променят навиците си, тъй като са свикнали да използват пароли и ПИН-кодове (които са много по-уязвими и несигурни).

"Живеем в свят, управляван с пароли от много години и потребителите не са напълно готови да се откажат от това, което вече знаят", отчитат от Paysafe, една от водещите компании за дигитални разплащания у нас.

Погледнато реално, биометричните данни наистина са най-сигурният начин за потвърждаване на самоличността ни и път към бъдещето. Те вече "влязоха" в смартфоните ни, до няколко години ще присъстват в личните ни карти, защо да не бъдат част и от банковите?

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Добре дошли във финасово-кибернетичното РОБСТВО! Робовладелците от ШАЙКАТА с помощта на на Бойко вундеркинда Бойков ще могат да си присвояват БЕЗНАКАЗАНО всичко твое, лично, духовно и материално! За тебе ще остане само ролята на безмълвен работен добитък, който от време на време ще прочистват с "обществено загриженото оправдание", че си заразен от (например) бунтарска чума по добитъка!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Да платиш само с пръст, или поглед... Лесно, бързо, приятно... и ужасяващо. Технологичното робство идва, а ние му се радваме. Компаниите притежават пръстовия ни отпечатък, имат сканирано изображение на лицето ни, разполагат с историята на живота ни, имат контактите и приятелствата ни, знаят какво харесваме и какво не... Какво е близкото бъдеще, можем да разберем от Китай и системата им за "кр виж още ›› едитен рейтинг". 1984 на Оруел приближава...
Последно в Актуално