Болницата в Девин - на ръба на продажба на публичен търг

5899
Болницата в Девин - на ръба на продажба на публичен търг
Снимка: Actualno

Районният съд в Девин успя да изпревари с един ден публичната продан на болницата в родопския град, предаде репортер на Actualno.com.

Инициатор да се обяви сградата на лечебното заведение на търг от ЧСИ е бившият шеф на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, чиято фирма "Анри – 64" е доставяла гориво на болницата в миналото. Сградата беше оценена на 1 211 250 лева.

Космически звук на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите

Три гайдарски състава свириха заедно на първия фестивал "Чуйте Девин". Елица Тодорова извиси глас с химна на Родопите "Бела съм, бела, ...

Месец преди търга, кметът на Девин Красимир Даскалов и изпълнителният директор на болницата Радка Грозданова разговаряли с д-р Кехайов, за да си изчистят позициите и да спре продажбата, но до разбирателство не се стигнало.

"Направихме една среща с фирмата, която е завела иска. Имаше някакво разбиране за постигане на споразумение, за да изтегли той иска си. Въпреки това, претенциите от наша страна са, че това не са задълженията, които болницата има към него", посочи кметът Даскалов.

Кредиторът претендира за дължима сума на стойност 337 000 лева. От болницата са изчислили, че всичко друго е платено към "Анри – 64" и остава дължима само сумата от около 64 000 лева.

"В този един месец след обявата от страна на ЧСИ за продажба на сградния фонд възразихме и пред кредитора, и пред частния съдебен изпълнител. Изложихме нашите доказателства, че болницата е платила по-голямата част от задълженията и това, което се претендира, не е реално. И след като не успяхме да стигнем до споразумение, сезирахме съда, за да си спасим сградата", посочи Радка Грозданова.

Ден преди самата продажба Районният съ , преценявайки, че са достатъчно сериозни доказателствата от болницата за значителна сума платен дълг, издава решение за спирането ѝ. Оттук-насетне предстои съдът да реши колко точно пари е платил длъжникът на този кредитор.

Във Велико Търново предложиха да се създаде фонд за тежко болни деца

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов предложи да се създаде фонд за лечение на тежко болни деца от Велико Търново, пред...

"Разминаването е драстично. Цифрите са красноречиви. Главницата по наши данни е платена още до края на 2010 година. Най-вероятно и те разполагат с данни, че при тях не са достигнали всички плащания. А болницата ги е превеждала и към ЧСИ, и директно към кредитора", обясни изпълнителният директор.

Грозданова подчерта, че болницата се издържа с публичен ресурс и ръководството ѝ много задълбочено анализира всички стари задължения преди да плати. "Искрено се надявах да не стигаме до съда, защото това усложнява ситуацията - това са разходи и за нас, и за тях. Вярваме в съда, че ще реши справедливо спора", допълни шефката на лечебното заведение.

На въпрос към нея дали ще я има болницата в Девин, тя отговори категорично и емоционално: "Разбира се, че ще я има, кой изобщо се съмнява? Тя е необходима на хората и това е водещото. Аз се уморих да го повтарям. Болницата има затруднения като всички останали болнициЮ.

По думите ѝ болничната система, особено общинската, работи в много затруднени условия вече седма година, откак бяха въведени медицинските стандарти.

По-особеното в Девин е, че лечебното заведение беше затворено при голям размер на задълженията. Всички те след това съдебно бяха признати, тоест вече са утежнени с лихви и разноски. Към момента общият дълг на МБАЛ Девин, възлиза на около 1 000 000 лв., 80% от които са стари задължения – отпреди да бъде затворена.

Почти 900 000 лв. са преведени на областната болница във Видин

Почти 900 000 лв. са преведени на областната болница „Св. Петка“ през първата седмица на ноември. Това съобщи за Радио &bdq...

Идеята при повторното ѝ отваряне беше изцяло да се възстанови дейността ѝ – такава, каквато е била до прекратяването, даже да се надгради. Промяна в медицинските стандарти обаче попречи да се рестартира и неврологично отделение. Причината е недобра материална база и липсващ втори невролог.

Към настоящия момент дейността се развива с четири отделения - вътрешно, детско, хирургия, клинична лаборатория и рентген.

"Надяваме се да преодолеем пречките и следващата година да разкрием неврологично отделение. Имаме разрешение от МЗ за две нови отделения - по гинекология и по физикална и рехабилитационна медицина. Но тъй като това са нови дейности от 2017 г., не успяхме да ги договорим със Здравната каса, това също ще стане в следващата година", каза Грозданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян