Кметът на Търън разби експертите: За свлачището след Смолян има индикации от 20 г.

7655
Кметът на Търън разби експертите: За свлачището след Смолян има индикации от 20 г.
Снимка: Actualno.com

Аз съм кмет от 35 години, това свлачище е от 20 години и беше въпрос на време кога ще се случи, заяви кметът на село Търън Явор Говедаров на среща с областния управител и кмета на Смолян. Недялко Славов и Николай Мелемов днес се срещнаха с жители на Търън и околните села, до които достъпът е затруднен две седмици откак се срутиха огромните скални късове по пътя между Смолян и Мадан.

Говедаров отсече, че са ставали множество аварии и свличания през годините, просмуквало е от водопровода, а сега има свличания и на други места.

"Много хора питат: „Защо правите обходния път за Смолян през с. Влахово?“. Това за мен е най-правилното решение, защото по пътя Смолян - Мадан има и други потенциални свлачища. Ако има обходен маршрут и по основния път занапред отново стане свлачище, ще има от къде алтернативно да минава трафикът. Още повече като се отвори ГКПП-Рудозем, това ще е от голяма полза за района, с решението за обходния път се гледа перспективно напред в годините", каза Говедаров.

Село Търън е най-голямо от 11-те откъснати населени места. Там е средищното училище за района. Засегнати пряко от срутището са около 3000 души.

Повишена опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле

Повишена опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле и по второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев. Тов...

На срещата стана ясно, че обходният път вече е пробит и от сряда започва чакълирането му. Шефът на фирма „ИСА 200“ Юлиян Инджов вчера съобщи, че по обходния път ще могат да минават не само леки коли, но и камиони до 12 тона.

"Много хора казват защо се проспа толкова години да се укрепи това свлачище. Много правителства са минали и са гледали, че има свличания по този път, но сега се намериха средства, и то доста, и се взе решение да се реши проблема радикално. С пускането на безплатния превоз от общината и от спонсори социалното напрежение в селата спадна. Всеки ден 37 деца от Търън пътуват за Смолян с автобусите, осигурени от общината по обходния маршрут. Нямаме страдащи хора и много болни, основни хранителни продукти се зареждат", каза още Говедаров. Болните от там по уговорка със Спешна помощ ще се транспортират към Мадан.

Относно предвидимостта на свлачището обаче Явор Говедаров се застрахова така: „Само Господ, Аллах и Буда знаят, в зависимост кой от тях е на смяна“.

Кметът на Подвис Радослав Чаушев заяви, че с колегата си от село Тикале Юри Кацаров периодично през годините са правили оглед на стара част на свлачището, която се обединила сега с новото неочаквано срутище, за което нямало никакви индикации.

"Това, че бързо се взе решение за обходния път и с добрия синхрон между държава и община много бързо реагирахме, за да подадат декларации от собствениците на частни имоти, през които минава алтернативния път още в неделя. Целта беше да не се губи никакво време, за да е готов възможно най-бързо. За общината най-важното е, че няма пострадали и бедстващи хора и да се помогне на хората от населените места с всичко от битов характер. За свлачището отговарят специалистите, защото за него трябва да се говори професионално и технически", каза кметът на Смолян Николай Мелемов. За обходния път се отчуждават 6 частни имота.

Експерти: Немислимо е да се разчиства свлачището след Смолян, то е активно и агресивно

Немислимо е да се чисти свлачището по главния път между Смолян и Мадан. Нашата цел в момента е да спрем процеса, защото върху активно с...

"Решението за трайни укрепителни мероприятия на свлачището е най-доброто. Държавата се справи, не е проспала нито час, откакто е възникнала тази кризисна ситуация. За мен успокояващото е, че държавните институции взеха най-правилните решения - първо с обходния път, който е с възможно най-широк габарит и с всички отводнителни мероприятия, предвид това, че е в сложен планински терен. Това решение за обходния път и трайното и дългосрочно укрепване на срутището мисля, че е най-правилното. Струва си да изтърпим неудобството, което безспорно ще има“, заяви областният управител Недялко Славов.

Той допълни, че община и държава са осигурили обходни маршрути и допълнително автобуси.

„Считам, че максимално интензивно се работи по изграждането на обходния път и след неговото пускане не очаквам напрежение", каза Славов.

По думите му държавата поема цялата финансова тежест за укрепване на срутището и новия обход като една част от нужните средства ще са от бюджета на АПИ, а друга – през Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

От ВиК отчетоха, че имат готов проект, ако възникне авария на водопровода над срутището, което е на 20 метра от него. Засега няма проблеми и с далекопровода за високо ел. напрежение над свлачището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян