Дневен център за хора с деменция ще изграждат в Казанлък

1515
Дневен център за хора с деменция ще изграждат в Казанлък
Снимка: Община Казанлък
Проектът „Изграждане на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“ е на обща стойност 586 890,99 лв. по Оперативна програма (ОП) „Региони в растеж”. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 553 163 лева, а останалите 33 727,99 лева са собствен принос на община Казанлък.

Центърът ще е разположен на общински имот в недовършената 2-етажна сграда до действащия Дом за пълнолетни лица с деменция „Димитър Папазов”. За 24 месеца трябва да се извърши цялостно преустройство и реконструкция на първия етаж от сградата, да се затворят фасадите на втория етаж, да се сложи дограма, външните стени да се топлоизолират и да се монтира покривна конструкция. Новите зали и кабинети за работа ще бъдат оборудвани и обзаведени, дворът ще се облагороди, за да е подходящ за разходка, почивка и различни занимания и терапии за потребителите на дневния център.

Алкохолът способства за деменцията

Заклетите алкохолици, посветили се на чашката в продължение на десетилетия или повече, са изложени на по-висок риск от деменция в края ...

С изграждането и на центъра за хора с деменция в Казанлък ще се осигури нова социална услуга за Югоизточен регион, в който влизат областите Стара Загора, областите Бургас, Сливен и Ямбол. Проектът за изграждането на нова сграда на Дом за възрастни хора с деменция е от 2005 г., когато община Казанлък кандидатства за финансиране от Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика. През 2006-а е реализиран първият етап - построено е едноетажно крило със стаи за потребители със самостоятелни санитарни възли, дневна и столова част. В него сега са настанени жените от Дома за лица с деменция.

През 2008 г. фондът намалява средствата за изграждане на сградата до „груб строеж“ от 499 596 на 224 465 лева. След това социално-инвестиционният фон е закрит, а  вторият етап на проекта е замразен. В първия мандат на кмета Галина Стоянова се подновява търсенето на средства за построяването на дома от различни източници за финансиране, но без успех. Сградата остава незавършена и започва да се руши.

С реализирането на проекта по ОП „Региони в растеж” ще се създаде подходяща социална инфраструктура както за хора, страдащи от различни форми на деменция, така и за близките им. Услугите ще помогнат да се избегне социалната им изолация и да им се осигури институционална превенция и да се помогне на семействата им, които полагат грижи за тях. Новата услуга е съобразена и с Плана за действие 2018 - 2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители