Борисов обеща: Няма да участваме в договорки за данъците!

3925
Борисов обеща: Няма да участваме в договорки за данъците!
Синята коалиция съветва премиера да разграничи България от плътното следване на канцлера Меркел

Правителството ще продължи да отстоява България да не участва в никакви договорки за хармонизация на данъците, заяви Борисов в НС.

Премиерът отговори на въпрос на депутатите и съпредседатели на СК Иван Костов и Мартин Димитров относно намеренията на правителството да реализира в политиката си координация по въпросите на данъчното облагане. Република България не поема ангажименти към хармонизиране на данъчната политика на ЕС, подчерта Борисов. Той поясни, че позицията на България е - "Да" на текста за данъчните измами и вредни практики, но "Не" на текста за уеднаквяване на ставките.

Категорично искам да заявя, че съм следвал волята на Народното събрание. Българският парламент е взел решение, няма да подпишем този документ, под какъвто и да е натиск, защото това ни дава конкурентен напредък, повтори премиерът. Бих казал, че Франция работи повече за това за уеднаквяване на данъците в Европа, посочи Бойко Борисов.

Именно Народното събрание е за това да се водят дебати, това е политиката. Народът не би приел друга политика. Именно по подобни теми, според министър-председателя, би могло да се направи така, че Народното събрание да защитава българския интерес.

Премиерът благодари на депутатите в Народното събрание, че са го подкрепили.

"Именно в българския парламент политиката е за това – да се водят дебати, спорове, да сме „за” и „против”. Това е политиката. Народът не би приел друго. Ние сме живели във време, когато имахме една партия и една приятелска, и знаем какъв е резултатът, посочи Борисов.

Германската страна дава друго тълкувание относно координацията на данъците в ЕС, смята Иван Костов. Аз съм сигурен, че има специален текст по отношение на данъчните измами, посочи той. Да разграничите България от плътното следване на канцлера Меркел, посъветва Костов. Има решения, които са в полза на Германия и във вреда на България, смята той. Това близко следване ще донесе големи неприятности в защитата на българския национален интерес, подчерта Костов.

Премиерът докладва на депутатите за приоритетите ни в ЕС

Парламентът ще започне работа с доклад на министър-председателя на Република България Бойко Борисов относно развитието на приоритетните...

Всяка парламентарна група се изказва по доклада, който представи премиерът Бойко Борисов за приоритетите на България в ЕС. Асен Агов от ПГ на Синята коалиция заяви, че критиците на полското правителство във Варшава казват, че полското председателство е било всъщност германско, защото то е прокарало интереси и решения на Германия. Полша, всъщност, помогна много на България в този период, подчерта той. Какви национални цели си поставяме, кои са нашите партньори и можем ли да постигнем общи цели, какво е отношението ни към искането за членство в ЕС на Турция. Следващият доклад след шестмесечното председателство на Дания да стане повод да си поговорим не само за приоритетите ни, но и за националните ни цели, заяви Асен Агов. Той постави въпроси относно лидерската позиция на Германия и отношението й към страната ни по ключови за България въпроси като енергийната сигурност.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев припомни оценките от разговорите вчера в българския парламент със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по междуинституционални отношения и администрация Марош Шевчович, който постави акцента върху две теми от особена важност за ЕС – как да преодолеем кризата и как да стимулираме икономическия растеж.

Да стане ясна позицията на България и конкретни мерки и политики, призова Меглена Плугчиева от Коалиция за България.

Искра Михайлова от ДПС припомни, че България изразява резерви по отношение на многогодишната финансова рамка. Отказваме да приемем, че работата на парламента днес е част от националните приоритети, посочи тя.

Евродепутатът от ДПС Метин Казак призова Министерския съвет и целия екип в Брюксел да има по-активна позиция и да не се прикрепя сляпо към това, което се решава от кабинетите на Германия, Франция и големи държави в ЕС. Да имаме принципна позиция, а не да влизаме в тематична коалиция, подчерта той. Да имаме принципна позиция, за да имаме постигнати цели, допълни Казак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com