Борисов: С огромно желание ще помагам на президента, но как с такава политическа класа?

12551
Борисов: С огромно желание ще помагам на президента, но как с такава политическа класа?
Нищо драматично не очаквам, което да промени хода на историята в момента, изтъкна премиерът

ПЪЛЕН ТЕКСТ - СТЕНОГРАМА 

Министър-председателят Бойко Борисов в специално интервю

пред Илиана Беновска , по „Радио К2"

Илиана Беновска:В понеделник заминавате на извънредно заседание на ЕС в Брюксел, където ще бъдат обсъдени теми свързани с икономическия растеж и заетостта. Какви са очакванията Ви за тази среща и какво ще съобщите и допринесете?

Бойко Борисов: Нищо драматично не очаквам, което да промени хода на историята в момента, но това е поредният опит да се стабилизира Европа. Аз винаги съм казвал, че за мен винаги са по-важни причините, а не следствията от тях. Това, което се случва в момента е следствие. Следствие на популизъм, следствие на не добра финансова дисциплина, една политика, която се водеше от много държави, да се харчи повече от колкото самите държави изкарват. И точно затова не ни очаква нищо добро в момента. За това България даде пример и за това благодаря на Парламента и всички политически сили, че дадоха този мандат за преговори. Преди всичко ние настояваме да има тежки финансови наказания за тези, които дисциплината и поетите ангажименти и стимули за тези, които се справят добре.

Илиана Беновска:Вчера Парламентът прие да участваме в ПАКТ за стабилност. Вие, бяхте горещ фен и защитник на това влизане. Какви са ползите и недостатъците за България,имате ли анализ в джоба ?

Бойко Борисов:Недостатъци няма. По простата причина, че в момента страните от ЕС търсят изход от кризата и помощ. Първо, за нас е добре България да бъде там, да присъства, да взима участие и да се чува нейния глас. И второ, за радост всичко, което ние предложихме беше прието в този пакт и аз не мога да не съм доволен от това.

Илиана Беновска:Имаше доста спорове по отношение на това, как България като една от бедните държави ще издържи в това си участие в пакта за финансова стабилност. В този пакт ние ще бъдем задължени да нямаме инфлация и дефицит по текущата си сметка. Вие знаете какво означава това за България...

Бойко Борисов:Ние и в момента нямаме това и искаме да го вкараме и в Конституцията на България - да нямаме дефицит, по-точно дефицита ни да е под 3%, а външния дълг да не надвишава 60%..

Илиана Беновска:Икономистите са на мнение, че при липса на дефицит и ограничаване на инфлацията ще падне развитието …

Бойко Борисов: Кои икономисти го казаха това? Тези, които докараха кризата в Европа ли? Какво означава „дефицит”? Думата „дефицит” означава, ако си изкарал 100 лв. и похарчиш 120 лв., 20-те лв. са дефицит. А, ако си изкрал 100 лв. и изхарчиш 200 лв., новите 100 лв. също са дефицит. И в един момент идва денят, в който идват и ти казват - дайте ни парите. И тогава държавите изпадат в криза и стават непоправими финансови катастрофи.

Илиана Беновска:Каква ще бъде цената според Вас, след като не сме член на Евро зоната да сложим подпис под Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз?

Бойко Борисов: Какво да направим? Да чакаме някой в Европа да се събира, да говори да взимат решения, а ние да чакаме в София да излезе говорителя на ЕК да каже какво са решили?! Това ли предлагате? Ние, което сме го предложили, вчера мина в Парламента. Участваме с ясен и точен език и даваме и искаме това, което считаме за правилно. Изрично казах и е факт, че България докато не влезе в Еврозоната, а това си има своите правила, не дава и не подпомага никоя закъсала страна. И нещо повече. В ЕС и пред канцлера Меркел аз казах, че България ще подпомага закъсалите държави едва, когато там пенсиите и заплатите са по- ниски от българските. Иначе няма как ние да подпомагаме финансово недисциплинирана държава, в която пенсията на тези хора е по-висока от тази на българските пенсионери. И това много ясно сме го заявили.

Илиана Беновска:Смело ли ще заявите в понеделник това, което казахте, че ще поискате санкции за финансово недисциплинираните държави членки на ЕС.

Бойко Борисов: Те вече са приети в пакта. За България, ако не спазваме това правило, се пада около 0,1% от БВП, т.е. около 80 млн. Глоба, ако се наруши тази стабилност.

Илиана Беновска: България обмисля смесена стратегия за емитиране на дълг на вътрешния пазар и на еврооблигации, това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той обмисля еврооблигациите да бъдат с матуритет7 години и стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро. Това одобрено ли е от Вас?

Бойко Борисов:Аз знам, че на 1 януари 2013 г., ние трябва да платим над 1,5 млрд евро от заема на Милен Велчев, от еврооблигациите образно казано придобили това гражданско име. И още неща – около 3 млрд. Обмисляме всякакви варианти как да влезем в 2013 г. без да изпадаме в дългова криза.

Илиана Беновска: Ще обсъдите ли тази идея в Народното събрание?

Бойко Борисов:Като дойде времето ще я обсъдим. Ние обсъждаме всяка една тема, включително за Дунав мост 2 и АМ Люлин.

Илиана Беновска: Кога смятате, че ще бъде по-ясен проекта за емитиране на облигации?

Бойко Борисов: Когато стане ясен ще Ви информирам.

Илиана Беновска: Вчера гледахте ли интервюто на Росен Плевнелиев по Панорама?

Бойко Борисов: Не. Но разбрах,че прекрасно е минало посещението му в...

Илиана Беновска : И интервюто мина прекрасно...Той даде първото си интервю като президент след завръщането си от Брюксел. То беше много добро по всички важни въпроси, които влизат в територията на президентската институция и може би, с по-голяма отговорност към изпълнителната власт. В тази връзка искам да попитам дали знаете, че на Балканския полуостров единствено България няма национална стратегия за развитие? Да го наречем национална доктрина? Всички държави имат, а ние не?

Бойко Борисов: Но пък си имаме надпис на Парламента : „Съединението прави силата”. Казвам го с ирония. Няма как да имаме национална доктрина, когато в един пианобар подписваш 3 договора по енергийната карта на България, които задължават държавата за 50-60 год. напред, без да се обсъди с обществото това и след това да говорим за енергийна стратегия. Дори и да са най-добрите проекти, те се правят по различен начин. И, за да не кажете, че хвърлям камъни в чуждата градина, ще Ви кажа, че дори проучването за шистовия газ ние не го обяснихме на обществото. Няма нищо лошо българския народ да знае дали има залежи и за колко на шистов газ. Ако тази технология е опасна, притеснява еколозите или каквото и да е било, нека да каже при каква технология бихме могли да го проучим. Само, че лавината от неодобрение и популизъм ни заля и ние отидохме в парламента, както и на МС, изтеглете всичко и ако дойде ден, в който обществото иска да дебатираме по тази тема, тогава ще го направим. И с Белене е същото, и с много други проекти. Затова нямаме стратегия. На думи сме много обединени, много силни заедно, но само на думи. Иначе, вие, виждате, че няма с такъв подход да се въври напред. И, затова повтарям, на книга ще направим най-добрата национална доктрина, ще напишем и за 2020, и за 2030, и за енергийна ефективност, и за всичко това, което е много приятно да се говори и да се слуша, но консенсус на национално ниво много, много трудно може да се намери. Ако имаше политическа класа, първо - щеше да има консенсус и да кажат това, че ГЕРБ пое властта и управляваме в най-тежката криза в света, и финансова, и дългова, и икономическа, ако щете, с правителство на малцинството - ако имаше политическа класа, с която бихме могли да седнем и да с разберем и да направим стратегията 2020,2030 или защо не 2050, а те излизат и казват – при нас нямаше криза. Станишев казва - ние всичко сме си платили, ние оставихме резерв, ако бяхме ние всичко сега щеше да е с високи пенсии и заплати, а това че бяха изяли от предни години еврофондовете се забравя. Сиреч. С такива хора трудно се сяда на маса, на преговори и се намира консенсус. Ние сме готови за такава стратегия, но тя няма как да стане с наличната политическа класа.

Илиана Беновска :Само България ва Балканите няма Национална доктрина. В Турция първата е създадена 1878 година и е била от едно изречение : Мир у нас, мир по света. Създал я е Кемал Аттатюрк. Румъния 5 пъти е реформирала своята – последните 2 пъти след 1989 година. Дори Албания има ... Господин министър председател, не е ли време Вие да извършите в лично качество тази национално отговорна задача?

Бойко Борисов: Ние имаме огромно желание да я направим, но няма да се случи. Нали бях на няколко съвета по национална сигурност в президентството и видях как се държат отделните политици.

Илиана Беновска :Сега има друг президент…

Бойко Борисов :Те пак ще се държат по същия начин. Те идват там не със цел да говорят и да кажат своите аргументи на заседанието , а заради интервюта след излизане от президента, независимо кой е той. Успех пожелавам на Росен Плевнелиев и ако успее да го направи, аз всячески ще го подпомагам и подкрепям в подобно нещо. Убеден съм, че трябва да се направи. Съмнявам се, че с наличната политическа класа ще стане. И най-голямата опозиционна партия в момента не намери сили да поздрави за избора президента Плевнелиев. Станишев отказа на пресконференцията след изборите да поздрави ГЕРБ и президента Плевнелиев за победата.

Илиана Беновска: Не е така..

Бойко Борисов : После и да го е направил, за света посланията са ясни.

Илиана Беновска: Не се ли нахвърляте върху Станишев, защото той стана най-високо поставения български политик със стъпка в Европа, президент на ПЕС?

Бойко Борисов :Нека да се държим сериозно.

Илиана Беновска :Много сериозно Ви питам. Вие знаете, че Мартин Шулц беше избран за председател на ЕП и с подкрепата на ЕНП.

Бойко Борисов:Аз искам да Ви кажа, че Мартин Шулц беше избран и с гласовете на евродепутатите на ПП „ГЕРБ”, но изборът му няма нищо общо със Сергей Станишев. Това е президента на ЕП в момента.

Илиана Беновска: Тоест, вие не виждате в негово лице в момента силен политически противник и водач на силна опозиционна партия?

Бойко Борисов: Аз уважавам своите противници и след като е оглавил БСП и ПЕС, уважавам неговите качества, възможности и това, което има. А иначе като противник Станишев досега съм го побеждавал на толкова избора поред. Пожелавам му много успехи за напред, на европейското поприще и в България, но не мога да се съглася с него, когато изопачава по безобразен начин фактите на неговото управление.

Илиана Беновска :Преди малко казахте, че няма политическа класа и управлявате с малцинство. Аз ще ви оборя…

Бойко Борисов :Няма как да ме оборите!

Илиана Беновска : В България може и да няма политическа класа, но вие не сте в малцинство, а с напусналите от различни политически партии народни представители. До толкова, до колкото получавате и разпределяте и тяхната субсидия.

Бойко Борисов:Вижте, има правила. Политическата партия, която е на власт управлява с депутатите, които има на своя страна. За да е по-стабилно дадено управление се правят коалиции, ако се намери за необходимо. Ние сме със 117 депутата. Искам да ви върна още в първия ден на парламента, с правителство на малцинството казахме, че ще управляваме. Защото тогава излязоха и заявиха, И Синята коалиция, и РЗС, и Атака, че ще подкрепят нашето управление и тогава решихме да направим правителството и те го подкрепиха в парламента. Впоследствие една след една политическите партии нарушиха това свое обещание пред обществото и пред нас, и започнаха да не ни подкрепят. Част от техните депутати бяха възмутени от това тяхно поведение затова, че те умишлено излъгаха и по този начин искаха ГЕРБ ,когато е с малцинство, хем да понесе всички атаки по време на финансова и икономическа криза, и от там нататък те да се върнат отново на власт. Затова аз благодаря на тези депутати, от тези партии, които ги напуснаха. Именно, защото излъгаха, че ще ни подкрепят да направим правителство. Ако те бяха излезли тогава и бяха казали, че няма да подкрепят партия ГЕРБ, 117 депутати при необходими 121, нямаше ние как да управляваме. Тогава аз щях да върна мандата и щяхме да направим нови избори, и така до без край.

Илиана Беновска : Искам да Ви попитам ,г-н Борисов, като човек, който носи отговорности, тези субсидии, които се разпределят отиват в ГЕРБ и после, Вие - в размер на около 5000 лева месечно , давате ли ги на тези депутати, които са се присъединили към Вас?

Бойко Борисов :Всичко, което е свързано с партията, с нейното счетоводство, финанси, управление, с нотариално пълномощно съм го прехвърлил на вицепрезидента и зам.-председателя на партия ГЕРБ - колегата Цветанов. Така, че по тези въпроси се обърнете към него.

Илиана Беновска :: И, Вие, не знаете дали тези 5000...

Бойко Борисов :Аз не работя с нищо свързано в партията като финанси, счетоводство, управление и каквото и да било. Моята роля в партията е, когато дойдат избори – да огледам листите, кандидатите за кметове и да кажа кой ще е кандидатът ми за президент.

Илиана Беновска : И Цветанов не Ви е питал дали да им дава тези 5000 лева?

Бойко Борисов : : Не.

Илиана Беновска : : Не? Добре...

Бойко Борисов :Това е решение... Колко точно им дава, или точно колкото е решено да се дава, не мога да кажа. Затова не желая да кажа цифра или нещо, което после, след това да се окаже невярно.

Илиана Беновска : Добре. Приемам, сигурно е така, Вие няма как да кажете неистина. А те...

Бойко Борисов :Аз съм съсредоточен изцяло в работата на правителството и това, което имаме да свършим и не искам да се разконцентрирам с никаква друга дейност.

Илиана Беновска : Като сте съсредоточен, г-н министър-председателю, в работата на правителството - тлее ли напрежение между Вас и вице-премиера и министър на вътрешните работи Цветанов?

Бойко Борисов : : Не, никакво.

Илиана Беновска : И Вие харесвате...

Бойко Борисов :Пълно доверие му имам на Цветанов и считам, че единствената му грешка е, че тръгва да защитава при всяка операция и във всеки случай подчинените си. А , както виждате ,те и в днешните интервюта, които дават са големи мъже и могат сами да се защитят или сами да си признаят грешките, или сами да отчетат своите слабости и съответно да ги поправят за в бъдеще. Никой не го кара Цветанов, след операцията в Перник, или в Мировяне да излиза и на всяка цена да ги защитава. Щото те бяха виновни, и напротив - трябваше и той да се разграничи от полицейското насилие. Трябваше да наложи тежки наказания, да направят едно-две съвещания, в който да обучат своите служители, да им припомнят как се прави оглед, да им припомнят как се прави арест, да им припомнят как се прави задържане, и да излязнат честно пред обществото да кажат – да, при толкова много работа, при толкова много други операции, както при Вальо Бореца, например... в случая сгрешихме – простете ни. Толкоз. Полицията и полицаите са български момчета и всички знаем какви са техните качества.

Илиана Беновска : И той ще Ви послуша ли сега? Вие го казвате това не за първи път. Цветанов ще Ви послуша ли, бяхте главен секретар, бяхте символа на МВР?

Бойко Борисов :Надявам се да. Когато сме грешили, аз съм излизъл и сме си признавали грешките. Няма безгрешни хора. И във вашите предавания сигурно допускате грешки.

Илиана Беновска : Всеки допуска грешка.

Бойко Борисов :Има грешка във всяка една работа, във всяка една кариера. Затова няма нищо лошо при грешка – отиваш, извиняваш се, казваш как ще поправиш тази грешка и вървиш напред. Той допусна тази грешка, в това отношение лоша тактическа грешка. Отиде в парламента и нападна останалите. Да, абсолютно справедливо ги нападна, но преди това трябваше да признае своята грешка. Тя не е лично негова, тя е на неговите подчинени.

Илиана Беновска : И сега горкият Калин Георгиев, ще бъде ли уволнен?

Бойко Борисов : : Защо горкият?!

Илиана Беновска : Ами, така, винаги има изкупителни жертви на по-ниско равнище.

Бойко Борисов :Пак питам – защо горкият Калин? Какво Ви кара да кажете „горкият Калин”?

Илиана Беновска : Защото мисля, че той е слушал инструкциите на началника си – министъра. Или , вие ,сега ще кажете, че министърът е политическо лице, а Калин Георгиев е управляващият оперативно министерството на...

Бойко Борисов :Все едно да ми каже някой, че когато съм провеждал операции като главен секретар Петканов ми е разпореждал какво да правя?!

Илиана Беновска : Различно е, г-н Борисов, хайде сега, министър Петканов ще Ви разпорежда на Вас... Различни са хората.

Бойко Борисов :Вие, считате, че министърът на вътрешните работи трябва да отиде в Перник и да обяснява на оперативните работници, че когато един човек, който в най-лошия случай е присъствал на извършването на убийство, ако не го е извършил... Казвам - в най-лошия случай. И му даваш да се движи из собствения си дом, където може, както се оказа - да има оръжие и да ги разстреля всичките.

Илиана Беновска : Да така е.

Бойко Борисов :Е, и кой е виновен, министърът или оперативният директор?! За такова отвличане, за такова престъпление, заради което МВР два месеца и половина денонощно работиха! Лично Калин Георгиев ръководи операцията, главния секретар. Инструктажът, начинът на провеждането, плановете, които се подписват. Всичко това закона и разпоредбите в МВР надлежно са обяснили и наредили. Ами, аз когато провеждах операция Румен Миланов вървеше с мен и пишеше документите, правехме инструктажите в движение, за да се спести време. Или както на жаргон го казваме – до теб трябва да има един писмовен човек, за да може да описва всичко това, което се прави, защото утре ако стане гаф, ако стане фал, трябва да има документи. Защо „горкият” Калин, напротив! Това го казах в МВР, като ги извиках с Вальо Йорданов:”На по 20 години сте полицаи, не ви отива в случая да мрънкате, а ще излезе точно обратното, ще кажете, че това е груба тактическа грешка от вас. Така ли е или не? Ако не е, няма да споря с вас”. И те и това направиха. Калин Георгиев се ползва с пълната ми подкрепа, аз съм го взел от Пловдив и съм го издигал пост по пост, за да стигне до най-висшaта професионална длъжност и за това мога, като колега да му кажа: „Груба грешка, колега!”. И, на Вальо Йорданов за това, че праща маскирани да ловят контрабандисти на цигари - според тях, повтарям. Дали са 5 цигари или 5 тира, то е едно и също.?! Няма защо да отиват маскирани хора. Груба полицейска грешка, груба тактическа грешка, груба грешка на обучение и провеждане на операцията! Министърът ли е виновен за това или шефовете, които подписват, дават инструктаж и тръгват момчетата на операция? Не са ги видяли, че ще действат с маски?! Цветанов може да има грешки, но в случая са виновни тези и не да изкупителни жертви госпожо!

Илиана Беновска : Беновска се казвам.

Бойко Борисов : Аз учтиво казвам „госпожо”...

Илиана Беновска : Добре.

Бойко Борисов :...Беновска, ако искате, и Беновска ще Ви казвам.

Илиана Беновска : По звучи приятелски.

Бойко Борисов :Добре, г-жо Беновска! В случая става въпрос за самите „занаятчии”, които са отишли да провеждат операцията. Там е сбъркана тя. Ако не са били с маски, а са се държали вежливо и любезно, като към всеки престъпник, когато е арестуван. Няма да има такъв проблем.

Илиана Беновска : Г-н Борисов, и аз приятелски да Ви попитам, така ли сърцато ще защитите министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за” правилността” на нападките му срещу съдебната система, то не беше веднъж, не бяха два пъти, не бяха оценки, раздавани и присъди?

Бойко Борисов :За съжаление в същия дух бих продължил и нататък. Снощи, понеже дълго говорих, с Цветанов... Аз бих направил за вас едно изключение - да отидете и да слушате оперативките на полицейските началници и колеги, когато планират акцията за повторното залавяне на Вальо Бореца.

Илиана Беновска : Веднага съм готова. Кажете на министър Цветанов, че той се страхува да говори с мен.

Бойко Борисов : И тогава ще прочете в очите на тези хора животинска ярост и яд! Защо толкова пъти те задържат един и същ особено опасен човек с бронирана кола, с оръжие? Ясно е този човек какъв е. А той е пуснат да си гледа децата!!! Тогава ще усетите яростта на тези хора. Техния труд не е смачкан, той е хванат и хвърлен на боклука! Министърът, понеже стои на тези оперативки, почва да акумулира този гняв и понеже е публично лице и после излиза, и го излива навън, и става скандал със съдебната сиситема!

Илиана Беновска : Вие го подкрепяте така сърцато по същия начин в упреците му към съдебната система?!

Бойко Борисов :Аз му казах - нищо не печелиш нито ти, нито ние, нито правителството, нито държавата, като ежедневно тази тема се следи. Дори да си прав, то не е ползотворно, много по-ползотворно, е ако се намери начин - дали с Лазар Груев, дали на неофициални срещи... Аз, като Главен секретар, когато имах подобни проблеми, отивах и правих среща със съдиите, все по дела, конретно, ей така им казвах: „Добър ден, вие сте еди кой си, аз съм този. Ние в МВР се опитваме да правим това, ако някъде грешим, кажете кое доказателство за вас е безспорно. Просто живеем в една държава народа очаква да има ред и спараведливост, трябва да го постигнем. И ние като полицаи, и вие - като съдии, прокурори и всички останали”... Не работи това добре за нас. Ясно е, че в случая, когато говорим за пускането на даден престъпник да си гледа децата, това демотивира служителите в МВР. Или, когато сега разбират, че някой на много висок пост, втори човек в държавата, е помилвал престъпници и то тежки - нафркотрафиканти, какви ли не! Дори, имало някакъв, който с присъда - преди да влезе в затвора- е бил помилван. Прочетох го и не исках да го вярвам, но ако това е вярно, е вече падение на цялата сиситема.

Илиана Беновска : Между другото, вчера президентът Плевнелиев постави въпроса за критериите, по които се извършват помилвания в президентсвтото, и беше много справедливо. Защото едни се помилват, а други не...

Бойко Борисов :Вие знаете, ли че президентът, като живееше в такъв медиен комфорт 10 години, то всеки е знаел, че имаше помилване тогава, но нито един журналист не е направил разследване. Все пак да си дадем сметка, докато Цветанов го разкъсват от сутрин до вечер всички, там дори не е направена проверка.

Илиана Беновска : Нека да Ви отговоря. Не бяхме допускани, г-н Борисов. Надяваме се, че президента Плевнелиев декларира абсолютна откритост и вие ще го подкрепите.

Бойко Борисов :Г-жо Беновска, защо сега ме разсмивате! Можете ме държите 1 час на телефона и ме разкъсвате на всякакви теми, които ви дойдат на акъл. А в същото време казвате – нас не ни допускат до Президентсвото! Ами, ако отидете и застанете, вие, пред президентсвото и кажете: „Господа, няма да си тръгнем оттук, докато не ни допуснете, дай да видим какво е”. И седите 1, 2, 3 дена или 5. Какво ще стане, няма да ви допуснат накрая ли?!

Илиана Беновска : Добре.

Бойко Борисов :Или не могат, тогава да дойдат и други медии и да кажат: „Чакайте, защо да нямаме право да знаем?!” Просто, не сте желали да го правите!

Илиана Беновска : Невярни неща!

Бойко Борисов :Просто президентът Първанов живееше в огромен медиен комфорт и много майсторски прехвърляше, че медийния комфорт е на правителството. А,ние сме толкова достъпни за всеки по всяко време. Дори преклаено, ако питате.

Илиана Беновска : Тогава, ако така застенем и пред вас по някаква тема, ще ни допуснете ли?

Бойко Борисов :Както виждате съм на телефона един час.

Илиана Беновска : Така е. Тогава да ви попитам и не затваряйте, защото е важно. Като говорихте за съдебни теми, кажете какви за взаимоотношенията ви с едрия бизнес в България.

Бойко Борисов :Нямам никакви връзки с никакъв бизнес!

Илиана Беновска : Не ме изслушвате...Приемате ли техните съвети, приемате ли техните позиции и с какво се съобразявате?

Бойко Борисов :Така поставен въпросът има друго значение. Има т.нар. организация КРИБ, има други браншови организации, камари – немска, американска и каква ли не. По всички тези мероприятия ние, с моите министри, много активно участваме. Много от нещата и предложенията впоследствие вече са направени и се надявам така и в бъдеще да продължаваме. Особено с КРИБ мисля, че в момента работим прекрасно.

Илиана Беновска : Добре. Това е важно. Втори въпрос: парите на държавата продължават да седят в КТБ, а тя сега ще вземе да спечели и управлението на Фонда за енергийна ефективност в МРРБ. Защо държите тая завеса между обществото и КТБ? Ето, заставам пред Вас, както ме съветвахте да застана пред Първанов и ви питам.

Бойко Борисов :Да, и много пъти съм ви отговарял, че парите на държавата са в различни банки, те са на търговско дружество и само то си определя къде, как, в кои банки, какви лихви, време и начин за работа.

Илиана Беновска : Пак се измъквате.

Бойко Борисов :Не. Това е тяхната работа. Както на вас бих ви отговорил – купува държавата и от „Софарма”лекарства, защото това са нашите предприятия, които ги произвеждат. И купува горива държавата от рафинерията в Бургас „Лукойл” , защото тя произвежда бензин и нафта, не кисело мляко. Така, че дайте да престанете различните конкуренти в бизнеса да ни представяте кой е по-близо или кой е по-далеч от нас.

Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов ще участва на 30 януари в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, Белгия, съобщиха от правителст...

Илиана Беновска : Е, не, какви конуренти?!

Бойко Борисов :Ние сме абсолютно равно отдалечени и помагаме на всички по законовия път и в малкия, и в средния, и в големия бизнес. А, когато не си изпълняват ангажиментите, им отнемаме лицензите с месеци. Говоря за „Лукойл” - за половин година бяха без лиценз, докато не направиха всичко, което се искаше.

Илиана Беновска : Два последни въпроса. Ще се включите ли активно в Международната конференция за свободата на словото, която организираме с посланик Уорлик, европейските посланици и президента Плевнелиев, под негов патронаж?

Бойко Борисов :Разбира се.

Илиана Беновска : Ще бъдете ли оратор?

Бойко Борисов : Да. Ще кажа това, което ще кажа и сега. Не от правителствата и от властта са зависими медиите в България, а от своите собственици и корпоративни интереси, затова журналистите трябва срещу това да се преборят. Това е много важно за свободата на медиите.

При Бойко нямало оставка, Георгиев му се поклони с "генерале"

Няма депозирани оставки при премиера Бойко Борисов на началници от системата на МВР. Това каза лично Борисов пред журналисти в Министер...

Илиана Беновска : Вие предишния път ме посъветвахте, едва ли не ,журналистите да си платят за това да говорят свободно, изтегляйки кредит, създавайки медия и борейки се за оцеляване. Нали така?

Бойко Борисов : Не казах точно така – „да си платят”. Казах, че ако трябва да ми запушва някой устата... Ще си заложа къщата и ще си взема кредит, ще си направя вестник, списание или каквото и да било. Ще събера още приятели журналисти и журналистки, и ще си напаравя такова издание или сайт, за да мога това, което мисля да го пиша и да го говоря.

Илиана Беновска : Това ще го защите на международната конференция, която ние ще организираме и ще ви сезираме да ни помогнете в организацията... Последен въпрос. Вие сте привърженик на свободата на словото, подчертавали сте го, даже ми казахте веднъж: да си пишат това, което искат, това е то свободата на словото. Нали така беше?

Бойко Борисов :Казах ви, че жълтата преса трябва да бъде ограничена от нас по някакъв начин.

Илиана Беновска : Не трябва да се пишат клевети, лъжи...

Бойко Борисов : ...или клевети, или каквото и да било и аз казах, за съжаление това е демокрацията и всеки може да напише, каквато си иска лъжа и народът ,накрая, си определя дали това е вярно или не, или времето го доказва.

Борисов: Не ме интересува, че Плевнелиева ми е опозиция

Премиерът Бойко Борисов сподели, че е знаел отлично, че има опозиция в лицето на съпругата на президента - Юлиана Плевнелиева. "В наша...

Илиана Беновска : Последно- един жълт въпрос. Истина ли е, че сте казал за Алексей Петров „Това малко прасе, стана голяма свиня”?

Бойко Борисов :Такъв език нямам аз.

Илиана Беновска : Защото това изтече вчера от съдебното заседание.

Бойко Борисов : Никога не съм казвал такова нещо.

Илиана Беновска : НСО и НРС. НСО къде ще остане? При президента? НРС при вас ли?

Бойко Борисов :НСО си остава при държавния глава, там, където е. Поради простата причина, че тя е по принцип служба към президента. Пази и бившите президенти, и опозиционните лидери като Станишев, Румен Петков, Доган, Яне Янев. И е най-добре да бъде при държавния глава, но разбира се - със свои закон, който да защитава и хората, които работят в НСО. А за НРС – тя е нужна именно пък на правителството. Защото, например, сега ние имаме изключителна нужда да знаем какво се случва в света с ядрената енергетика, какво се случва с кризите, на какъв етап са, дали ще има военни действия в Арабския свят, какво би се случило с петрола, с горивата, енергийните източници. Просто - важни теми, по които, ако ние имаме достоверна информация, много различно ще бъде нашето решение, ще се готвим по-различно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com