Българи и румънци са най-честите жертви на трафик на хора в ЕС

6440
Българи и румънци са най-честите жертви на трафик на хора в ЕС

Мнозинството жертви на трафик на хора (61%) идват от Европа, главно от България и Румъния, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, предаде БГНЕС.

Тя каза още, че 62% от жертвите на трафика на хора са заставяни да извършват сексуални услуги, а 25% са подлагани на принудителен труд. Малстрьом призова 18 страни от ЕС да създадат европейско законодателство срещу трафика на хора и ги заплаши със санкции, ако не направят това.

"Това явление се разширява, но арестуваме все по-малко извършители на това модерно робство", заяви Малстрьом на пресконференция в Брюксел. Една от причините за провала е "затруднението да се дефинира престъплението", допълни тя. Друга причина е "страхът на жертвите да свидетелстват, защото не се чувстват в безопасност".

ЕС прие законодателни мерки през 2011 г., които предвиждат престъпленията, свързани с трафика на хора, да бъдат наказвани по един и същи начин от всички юрисдикции в Европа. Но "само 9 от 27-те държави членки на ЕС са приложили тези мерки към 6 април 2013 г - Чехия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Румъния и Финландия".

"Четири са на път да го направят - Великобритания, Белгия, България и Словения, но това не е достатъчно", заяви Малстрьом. Всички останали страни, сред които Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия "вече закъсняват с два месеца", предупреди еврокомисарката. Над 23 600 души, от които 68% жени и 15% деца, са станали жертва или се предполага, че са били жертва на трафик на хора в Европа между 2008 и 2010 г., показва официален доклад на ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com