Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избраха Райчо Райчев за "Мъж на годината" 2023

15 май 2024, 09:49 часа • 2151 прочитания

Райчо Райчев е "Мъж на годината" за 2023 година. Той бе обявен на 14 май вечерта на церемония в столичен клуб. Номинирани за наградата бяха също писателят Георги Господинов и баскетболистът Александър Везенков.

Тримата номинирани са избрани от "Академията на "Дарик", а след това победителят се избира с вот на публиката. Гласували са 1500 души, а Райчев е избран с 48% от гласовете. Програмният директор на "Дарик радио" Константин Вълков по традиция връчи на победителя сабя. "С тази сабя искам да съсека страховете си, че няма да успея", каза Райчо Райчев. И призова присъстващите да мечтаят и да сбъдват мечтите си.

Кой е Райчо Райчев?

Снимка: Raycho Raychev/Facebook

Райчо Райчев е основател и изпълнителен директор на "ЕндуроСат" - иновативната българска компания за разработване на високотехнологични и аерокосмически проекти, която в началото на 2023 г. изстреля свой сателит на борда на ракетата Falcon-9 на SpaceX. До края на същата 2023 г. компанията произведе и рекордните осем наносателита, удвоявайки оборота си до 27 млн. лв. За 2024 г. Райчев и екипът му планират да произвеждат по десет сателита на месец, а съвсем скоро да пуснат и ново поколение малък спътник.

Още: Обявиха кой е Мъж на годината на Харвардския университет

Райчев е създател на програмата "Космически предизвикателства" - безплатна образователна платформа, посветена на космическите науки и изследователска дейност, съосновател е на сдружение "Циолковски". Работил е в Бразилската космическа програма и в Института за Космически изследвания и технологии. През 2010 г. става първият българин, участвал в технологичната програма Singularity University в НАСА. Райчев е първият национален представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН, както и част от проекта на Дарик - "40 до 40", сезон 2.

Водещи на събитието бяха Михаил Дюзев от и актрисата от последния клас на Стефан Данаилов Стела Димитрова. На церемонията бяха връчени и специални награди. Отличието в категория "Легенда" бе присъдено на Красимир Балъков. В категория "Смело сърце" бе награден 14-годишният Никола Байкушев, който на 7 март 2013 г. потуши пожар край езерото Вая. Греди Асса също бе сред наградените. Миналогодишната носителка на приза "Мис ТВ чар" Бесте Сабри връчи наградата на колежката си от bTV Ванина Недкова, съобщава БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес