България e с най-опазено биоразнообразие в Европа

26423
България e с най-опазено биоразнообразие в Европа

Световният ден на биоразнообразието – 22 май, тази година премина донякъде в сянката на тържествата за големия ни Празник на славянската писменост и на българската просвета и култура 24 май. В празничното оживление не всички разбраха, че по този случай бе обявено съществуването на нова защитена местност в България – “Река Веселина” край Велико Търново, предаде БНР.

Става дума за комплекс от влажни зони по средното и долното течение на река Веселина, включително две стари речни корита и други ценни природни местообитания, между които крайречни гори, пасища и ливади, създаващи предпоставка за обитаването на голям брой редки и ценни животински видове, особено на птици. Дунавско-Карпатската програма на Световния фонд за дивата природа (WWF) подготвя там проект за възстановяване на стария меандър на река Веселина при с. Миндя. В Деня на биоразноборазието представители на WWF-България споделиха с местната общност своя опит и добри практики, свързани с управлението на влажни зони у нас.

Поради кръстопътното си положение между различни географски и климатични области, България е в челната тройка на страните в Европа с най-богато биоразнообразие. Една трета от територията на страната бе включена в европейската мрежа “Натура 2000”, което също е един от най-високите проценти на Стария континент. Извън тази мрежа страната разполага и с добра система от защитени територии – национални и природни паркове, биосферни резервати, защитени местности и природни забележителности. С една дума, ако искате да намерите все още непокътната природа в Европа, елате в България.

Заради силното земетресение и големите дъждове миналата седмица, за този понеделник остана още едно събитие, свързано с Деня на биоразнообразието. То се провежда с участието на българския премиер Бойко Борисов. В района на Димитровград се провежда спасителна операция за блатното кокиче. Трасето на строящата се магистрала “Марица” засяга участък с това рядко растение, влязло в Червената книга на България за застрашените от изчезване растения и животни. Освен чисто биологичната си ценност, растението има и още една важна функция. То е в основата на много ценно българско лекарство за премахване на последиците от опасното заболяване детски паралич.

Целта на операцията е популацията от около 2600 броя блатни кокичета да бъде преместена на поне 50 м разстояние от магистралата, където замърсяването е най-голямо. Автомагистрала „Марица“ е проектирана по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни защитни прегради за птиците, както и шумозащитни стени.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com