Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

826
Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми
Снимка: iStock

Постоянното кадруване в бордовете на държавните фирми напук на изискването за конкурси се оказа практически необжалваемо. Заради липсата на изрични текстове кой има правен интерес и по какъв ред могат да се оспорват тези решения, в съдебната практика се трупат противоречиви решения. Наред с това законът е дописан недопустимо с въвеждане на извънреден ред за временно назначаване на членове на бордовете без конкурс, който на практика обезсмисля процедурите.

Това показва анализ на правната рамка на публичните предприятия, представен от екипа на списание "Юридически барометър". Темата за публичните предприятия се поставя на дневен ред на фона на поредна смяна във властта и нов кадрил в ръководните органи на част от публичните предприятия, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Новото ръководство на ДКК започна работа, закани се да намали драстично разходите

Няма правен интерес

"Немалка част от административните състави приемат, че отношенията по повод назначаването, респективно освобождаването на член на орган за управление и контрол на публично предприятие са гражданскоправни, а не административни. На това основание административните съдилища оставят без разглеждане постъпилите пред тях жалби", се изтъква в анализа на юристите. В същото време гражданските съдилища на свой ред също отказват да признават правен интерес при такива дела. "Гражданските съдилища отричат правния интерес, съответно активна процесуална легитимация на членовете на органите за управление и контрол на публично предприятие, като черпят аргументи от общите правила на Търговския закон. На това основание те приемат, че легитимиран да оспорва относно тяхната законосъобразност решения на едноличния собственик на публично предприятие е само съдружник/акционер", се изтъква в анализа. Така на практика спазването на правилата на Закона за публичните предприятия и правилника за прилагането му остава без съдебен контрол, което го прави неефективен и в крайна сметка може да го доведе до пълно обезсмисляне.

ОЩЕ: Баснословни заплати за ръководители на кретащи държавни предприятия

Повече яснота какъв е видът на тези отношения и кой и как може да обжалва се очаква след образувано тълкувателно дело от Върховния административен съд по искане на външно министерство. От ВАС се очаква да отговори дали актовете по назначаване на нови членове на бордовете са административни и дали те подлежат на съдебен контрол по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Според авторите на анализа по-правилният подход е тези дела да се гледат като административни, а не граждански.

Наред с това следва да бъде отменена и включената през 2023 г. в правилника за прилагане на закона за публичните предприятия разпоредба, която дава възможност за временно назначаване на нови членове в бордовете без конкурс. Законът не предвижда такова изключение, било то временно за 6 месеца, до провеждане на конкурс. Включването на такъв текст в правилника за прилагане на закона от Министерски съвет е незаконосъобразно, защото го дописва, се изтъква още в анализа. Юристите предупреждават и за честото заобикаляне на правилата за държавните помощи и преките намеси на държавата в работата на държавните дружества. Освен неспазването на правилата за държавните помощи, този подход има недисциплиниращо действие, защото по този начин държавата споделя отговорността и отнема стимулите, които иначе заплахата от финансови загуби създава, се казва още в анализа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com