България все още не е уведомила ЕК за блокадата на границата с Гърция

2724
България все още не е уведомила ЕК за блокадата на границата с Гърция
Снимка: Getty Images

До момента все още Европейската комисия (ЕК) не е получила уведомление от българските власти за проблемите със свободното движение през границата с Гърция, съобщиха за БНР от институцията.

В Брюксел не е пристигнало писмо относно блокадата на граничните пунктове между България и Гърция, са отговорили на запитването от ЕК. Вчера министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че правителството подготвя съответната комуникация, за да поиска намесата на Брюкесел, ако се налага. Днес в ефира на Нова телевизия външният ми министър също посочи, че ЕК е уведомена от нашат страна.

АПИ: Шофьорите с пътуване до Гърция внимателно да планират маршрутите си

Шофьорите, на които през следващите дни им предстои пътуване към Гърция, е необходимо внимателно да планират маршрутите си, съобщават о...

"Нарушава се правото на свободно придвижване, уведомили сме Брюксел. Правим всичко възможно, но не можем да действаме вместо гръцката държава. Този път не е само гръцки (бел. ред. - коридор номер 4), той е строен с европейски пари", поясни тази сутрин Даниел Митов. Въпрос на организация от гръцката държава е да се реши проблемът. Атина добре знае какви са проблемите, допълни той.

Според европейския регламент за функционирането на вътрешния пазар България трябва „незабавно“ да уведоми Европейската комисияза това, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между държавите членки.

Процедурата след това изисква Гърция да докладва в най-кратък срок за ситуацията и за предприетите действия от гръцките власти.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципът на свободно движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе всички необходими и мерки за премахване на посочената пречка в срок, който тя определя. След това Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.

Гърция: Нечестно е да се твърди, че не защитаваме границите си

Гръцкият министър по миграционните въпроси Янис Музалас отхвърли критиките срещу властите в Атина за недостатъчната охрана на нейните г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...