Тези 6 храни съкращават живота

2348
Тези 6 храни съкращават живота
Снимка: Istock

Има ги във всяка кухня и ние ги ядем, без да се замисляме дали всъщност са полезни или вредни.

Зеленият чай съдържа толкова кофеин, колкото една голяма чаша еспресо, а сушените сливи, които са били третирани със серен диоксид, са смъртоносни. Експерти съставиха списък с храни, които ядем почти всеки ден, въпреки че съкращават живота ни.

Чесън

Този продукт е винаги на една ръка разстояние от нас. Сигурни сме, че той е много полезен. Ето защо се лекуваме с него, когато имаме настинка, и просто обичаме да го ядем - със сланина или борш. Стопаните пръскат зеленчуковата си градина с чеснова тинктура, която убива всички вредители. Но чесънът може да бъде опасен за хората. Първо, заради съдържанието му на сулфон-хидроксилен йон, с други думи, сероводород.

Той прониква в мозъчните клетки и ги убива. Учените дори провели експеримент и установили, че чесънът забавя скоростта на реакциите с 2-3 пъти.

Второ, чесънът може да бъде опасен с високото съдържание на мед, а излишъкът на мед в организма съкращава живота. Но не бива да се отказвате от чесъна. Просто трябва да го консумирате правилно и да не превишавате допустимата дневна доза - не повече от една глава дневно.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Зелен чай

Дори в обикновените вериги магазини той вече е по-разпространен от черния. Но например в Индия, една от най-„чаепиещите“ страни, се пие само черен чай, а зеленият чай се смята за опасен. Защо?

Зеленият чай съдържа много кофеин - като кафето. А този чай повишава кръвното налягане и може да предизвика сърдечен удар. Чували сме за това, но все още не сме сигурни дали е вярно. Освен това зеленият чай съдържа теин. Той е вреден за сърдечносъдовата система и нервните клетки.

Има ли някаква полза от зеления чай? Разбира се. Той е антиоксидант, действа ободряващо и младежко. Индийци не го пият само защото не знаят как да го приготвят правилно. А без правилната запарка той съкращава живота ви.

Червено месо

Има няколко изследвания на американски учени, които показват, че консумацията на животинско месо намалява продължителността на живота. В едно изследване на Харвардското медицинско училище се твърди, че консумацията на допълнителна порция на ден непреработено червено месо увеличава общия риск от смърт с 13%. Изследователите подозират, че за това са виновни наситените мазнини и голямото количество натрий.

Сушени сини сливи

Смята се, че това е супер здравословен продукт, но само ако не е бил третиран със серен диоксид (добавка Е220). Сушените плодове винаги трябва да се измиват преди консумация, както и обикновените плодове.

Сушените сливи поради калориите и голямото количество плодова захар не трябва да се консумират от диабетици и тези, които следят за фигурата. Младите майки също трябва да внимават със сушените сини сливи: те могат да причинят стомашно разстройство и колики на бебето поради слабителния си ефект.

15-те най-вредни храни в България

Сладолед

През лятото го ядем повече от обикновено и по навик търсим сладолед в магазините. Наскоро обаче учени откриха в сладоледа растителни мазнини, които по дефиниция не би трябвало да присъстват там.

Палмовото масло е канцерогенно, ако се подложи на термична обработка. А сладоледът първо се загрява - вари - и след това се охлажда рязко. Това е двоен удар.

И така, как да разпознаете растителната мазнина, ако нямате безупречни вкусови рецептори?

Първо, производителят е длъжен да изпише в състава „растителни мазнини“ или „палмово масло“. Ако в състава няма такава информация, обърнете внимание на калорийното съдържание: масовата част на мазнините трябва да е поне 13%. Оптималният състав е натурално краве мляко, пастьоризирано, сгъстено пълномаслено мляко със захар; сгъстена и изсушена сметана; краве масло; кокоши яйца и различни ароматизиращи добавки.

Прясно изцеден плодов сок

Смята се, че това е витаминозна доза за целия ден. Но ако пиете плодов сок без ограничения, можете да получите свръхдоза витамини. Освен това сокът е чиста фруктоза, без фибри.

При някои заболявания пресните сокове са противопоказани. Така че, при пептична язва, обостряне на гастрит и панкреатит не трябва да се пият сокове с кисел вкус: лимон, портокал, ябълка, касис, червена боровинка. Те повишават киселинността на стомашния сок, могат да предизвикат киселини и болка.

За ползите и вредите от някои продукти споровете продължават. Но не забравяйте за златното правило на храненето: то трябва да бъде балансирано и разнообразно. Само в този случай организмът ще получи достатъчно хранителни вещества, а храната ще носи не само удоволствие, но и полза. Ако няма здравословни ограничения, можете да ядете всякакви качествени продукти в разумни количества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com