Две трети от българите дишат замърсен въздух

4009
Две трети от българите дишат замърсен въздух

Повече от две трети от българите дишат мръсен въздух. Данните са на Световната здравна организация, според които това е един от най-големите рискове за здравето.

Мръсният въздух е сериозна заплаха за здравето ни и рисков фактор за много заболявания - не само дихателни, но и сърдечносъдови и мозъчно-съдови, също и за репродуктивни проблеми. За съжаление, страната ни е водеща в една непрестижна класация - тази на европейските градове с най-мръсен въздух. В челната петица са 4 български града. Това са Перник, Пловдив, Плевен и Добрич, съобщава bTV.

Държавата реагира на делото за мръсния въздух: Ще има пари за изчистване

120 млн. лева ще отидат за "пречистване" на замърсения въздух в общините с най-тежки проблеми по въпроса. Това е предвидено в новия про...

 

В атмосферния въздух има различни вредни вещества - фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, озон, бензен, олово, кадмий, никел. При всяко вдишване те попадат в организма ни, а когато нивата им са над нормата, според лекарите носят сериозен риск за здравето ни.

„Проблемите, с които се сблъскваме с пациентите с белодробните болести, които носят последствията от мръсния въздух, са доста тежки”, коментира доц. Диана Петкова от Българското дружество по белодробни болести.

„Годишно в България от замърсяване на въздуха преждевременно умират 18 145 души”, допълни тя.

20% от случите на ХОБС се държат на експозицията на прах, фини прахови частици на работното място. Основният замърсител на въздуха е градският трафик. Следват битовото отопление и индустрията.

Превишен e аларменият праг за серен диоксид в Гълъбово

В Гълъбово е превишен аларменият праг за серен диоксид от 13:00 до 15:00 часа днес, заради което е приведен в действие Оперативният п...

„Определени малки фирми и предприятия и къщи в квартали в покрайнините горят какво ли не. Проблемът не е само в големите градове, проблеми има и в малките гардове - отидете в Драгоман, Сливница или Годеч през отоплителния сезон, за да видите колко е непрогледен смогът”, заяви Генади Кондарев от сдружение „За земята”.

Според Световната здравна организация мръсният въздух е осмият рисков фактор за заболявания. Той намалява продължителността на живота на европейците средно с 8,6 месеца.

От 2010 година срещу България се води наказателна процедура от Европейската комисия за повишени нива на фини прахови частици в 29 града.

За да се реши проблемът, трябва да се намалят трафикът и употребата на твърдо гориво за отопление.

Тази година са осигурени 111 млн. лв. по оперативни програми за проекти за подобряване качеството на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com