Държавата реагира на делото за мръсния въздух: Ще има пари за изчистване

9412
Държавата реагира на делото за мръсния въздух: Ще има пари за изчистване

120 млн. лева ще отидат за "пречистване" на замърсения въздух в общините с най-тежки проблеми по въпроса. Това е предвидено в новия програмен период на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", по която е създадена нова ОС 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух".

Съобщението идва, след като стана ясно, че ЕК завежда дело срещу България заради мръсния въздух.

Парите ще се харчат за мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление и мерки за намаляване на емисиите от превозните средства на обществения транспорт. Друга мярка, предприета от държавата, които са насочени към решаване на проблема, е текущото изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, с цел прилагане на допълнителни мерки от страна на общините за подобряване на качеството на въздуха и засилен контрол от страна на централната власт.

По ОП "Околна среда 2007 – 2013" бяха реализирани мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт в пет общини – София, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен - Закупуване и доставка на автобуси; Закупуване и доставка на метровлакове; Закупуване и доставка на трамвайни мотриси; Закупуване и доставка на тролейбуси. Явно обаче това не е впечатлило ЕК.

Превишен e аларменият праг за серен диоксид в Гълъбово

В Гълъбово е превишен аларменият праг за серен диоксид от 13:00 до 15:00 часа днес, заради което е приведен в действие Оперативният п...

През настоящата година са създадени междуведомствени работни групи с представители на различните ведомства, за обсъждане на мерки, които да доведат до намаляване на емисиите от битовото отопление през зимния сезон. От МОСВ казват, че трябва да е ясно, че процесите по подобряване на качеството на въздуха са бавни, изискват прилагането на различни мерки и не на последно място – част от тях са много скъпи, особено като се има предвид икономическото състояние на страната.

Наличие е трайна тенденция през годините за натрупване на превишенията през зимния сезон, основна причина за което е битовото отопление с твърди горива. Отоплението на твърдо гориво, основно поради икономически причини (това е най-евтиният начин), е най-широко използвано в страната. Към момента това е единственият начин за отопление, който може да си позволи голяма част от населението. По редица причини преминаването на друг вид отопление при местните условия е труден и бавен процес. Въпреки, че се полагат значителни усилия за подмяна на горивната база, резултатът ще бъде видим в по-дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com