X
 
 

Гърция възропта срещу картата на лъва пред НДК, била включвала гръцки земи

3443 8
photo of Гърция възропта срещу картата на лъва пред НДК, била включвала гръцки земи
Снимка: БГНЕС
Гърция възропта срещу възстановения паметник на лъва от мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК заради изобразената върху щита на лъва карта на Санстефанска България, която включва и днешни гръцки земи.

Възражение има и срещу думите на военния ни министър Красимир Каракачанов казани при откриването на паметника, че изобразеното върху щита показва за какво се бори Българската армия и за какво са воювали и загивали българските воини.

Издигат нов паметник пред НДК

Нов паметник ще бъде издигнат днес на мястото на монумента „1300 години България“ пред НДК. Сега там ще бъде монтиран мемор...

Официална нота от гръцка страна няма, но темата е коментирана между дипломати, като предстои и нов такъв разговор.

От Външно министерство са категорични, че между България и Гърция няма напрежение. Министърът на отбраната от своя страна коментира, че в паментика няма скрит контекст. Красимир Каракачанов припомни, че именно за идеала Санстефанска България страната ни е участвала в няколко войни и е дала над 200 000 жертви. По дуите му това не означава, че ние трябва да изрежем част от история си, защото някой някъде би се почувствал ощетен.

"Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк не е повод за спор с Гърция", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя уточни, че вчера представител на Външно министерство се е виждал с гръцкия посланик, а днес с него ще се срещне и заместник-министър.

Този паметник стои пред Военноисторическия музей от много години и в никакъв случай не представлява претенции на България за териториални граници, посочи още Захариева.

Откриха първи паметник на Левски в Канада

В Канада беше открит първият паметник на Васил Левски. Монументът на Апостола се извиси на 29 октомври 2017 г. в Българската източнопр...

"Гърция няма основание да се сърди. Фактите от историята не би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти", коментира Каракачанов, цитиран от Дарик.

„Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия. Най-малко като се разходите, в който и да е град, ще видите почти навсякъде в центъра една улица, която се казва „Василий Българоубиец“. Това са историческите факти. И да се сърдим, и да не се сърдим, това се е случило в далечната 1015 г. и не мисля, че фактите от историята или други паметници на Византия, когато тя е притежавала част от българските земи, би следвало да бъдат някакъв повод за измисляне на несъществуващи конфликти. Мисля, че паметникът е много хубав и се връща там, където му беше мястото. Тези 200 000 воини, които са загинали за идеалите на българската нация, трябва да бъдат уважавани и това трябва да се случва със съзнанието на българския народ, без значение кой какво някъде може да си помисли“, каза министърът.

С тържествена церемония на Архангелова задушница фигурата на Лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия бе върната на старото й място. Това стана възможно след дългогодишен спор за съдбата на паметника 1300 години България, който се намираше на същото място. Лъвът от Мемориала е само част от стария паметник. Предстои и плочите с имената на загиналите да бъдат възстановени. След демонтирането си през 1977 г. лъвът и плочите от мемориала се съхраняват в Националния Военноисторически музей.

Actualno.com

Етикети:

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • batmario 4 batmario преди 1 година Профил на трол?
  Чрез този паметник се направи уникален пробив срещу геноцида над България от тогава насам...Факта че се е запазил през годините...не са го нарязали за бронз...показва че има правилни хора в България и дойде времето...Картата е най-важна.Тя излезе на Бял свят.Който трябва да я види ще я види...Който разбира ще разбере.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 3 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Съвсем очаквано почти никаква реакция с изключение на империалист и еди кой си уточнител . Ако на мястото на Бившата Османска вилаетия /Р. Гърция/ беше Р.Македония и сега щеше да има вълна от СПРАВЕДЛИВ ГНЯВ , но за Гърция няма проблеми. Ами /2/ пише верни неща с изключение на последното. Че договорка между Австро/Унгария и Русия е имало е имало , но за най последното. Най големите противници са и виж още ›› менно О.кралство и Германия и по малко Франция. Да против е и е Австро/Унгария.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  В основата на европейската идея стой мита за някаква си гръцка демокрация. Първо да приемем , че полисите гравитиращи около Атина са демокрация. Да приемем просто , каква демокрация с роби ? Ама другата част са полиси гравитиращи около Спарта. Тоест имало е паритет разрушен с войната. И КОЙ ПЕЧЕЛИ ТАМ ? Айде да си спомните.
  : 1 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Реално в Основата на европейската идея стой ОЛИГАРХИЯТА. Просто вижте каква става ? Някой да е гласувал за юнкер ? FU*K OFF eu FU*K OFF.... A , според гръцкото схващане Македония и Гърция са едно и също. Ама не са. Защото Македония и България са едно и също нещо. И както това трябва да се брани пред скопските фалшификатори/ки ТАКА ТРЯБВА И ДА СЕ БРАНИ И ОТ гръцките лъжци/кини
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Уточнител 2 Уточнител преди 1 година Профил на трол?
  ГОСПОДИ ПРОСТИ ИМ грандиозното Невежеството. Защото НИКАКВА карта на т. нар. "Санстефанска България" НЕ е това. Това е картата на Българската Екзархия, създадена със султандски ферман от 28.2.1870 и коригирана с резултатите от плебисцита на христ население. Идентична е и картата на "Цариградска България", създадена 1876-77 на конференцията на посланиците на Силите и съсипана ч виж още ›› рез подмолните действия на Русия, която се нуждаела от война (и предварително се договаря с Астро-Унгария в Райхщат, че "на Балк п-в няма да се създава голама славянска държава")
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  Да Русия също подкрепя гръцките лъжи/митове/ в основата на европейската идея. Но , главният пропагандатор на тези лъжи/митове/ е Запада. И през 1878 г е било така. Русия е знаела , че Сан/Стефанска няма много шансове , защото е било така , но фАКТА , че все пак се създава Княжество България за нас трябва да радостен и един ИСТОРИЧЕСКИ Момнет. Защото е така.
  : 2 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 1 година Профил на трол?
  А това , че не сме успяли в идеята си за Обединена България е най вече заради кобурготската династия , радославовци и гешевци. Практически Междусъюзническата война е акт тласкан изцяло от Германия и Австро/Унгария/ и докъде СТИГНАХМЕ ?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година Профил на трол?
  Българе глава дигнаха, българе и кумитите със царе бой да се бият, царството да му притнемат. Бре де ги чуха гърците, пустите гърци проклети, тия мъзмъта писаха, та я на царът пратиха: -Царю ле, цар Мюракю ле, царю ле, ми чул ли си, българе глава дигнали, българе и кумитите със царя бой да се бият със царя дурюс да правят… Царът си тилал повика: -Събирайте се манавье и голи, боси цигане, скоро виж още ›› да бърже стигнете- българе глава дигнаха.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално