Язовирите се пълнят, но няма реална опасност от наводнения

3882
Язовирите се пълнят, но няма реална опасност от наводнения

Обемът на голямото мнозинство язовири в страната е запълнен на 90-95%, заяви проф. Валентин Казанджиев, ръководител на секция „Агрометеорология” в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Валежните количества в следващите дни няма да бъдат толкова големи и все още вероятност от наводнения не съществува като реална опасност. Но трябва да се вземат мерки, при проявление на времето с по-обилни и по-интензивни валежи, да се освобождават части от обемите на язовирите, за да могат да поемат количествата вода, които ще дойдат от техните водосбори”, заяви проф. Казанджиев, цитиран от Агенция "Фокус".

8 големи язовира са пред преливане

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане. Резервът в язовирите е между 1 и 5 см. до преливане, съобщ...

Пролетта у нас ще бъде прохладна и влажна, прогнозира той. По думите му - в цяла Европа времето бележи аномални прояви от началото на тази година.

„Времето действително се променя, но не в регионален мащаб – за нашата страна, а се променя в глобален мащаб. Всичко това най-вероятно е резултат от глобалната промяна на климата на Земята”, добави проф. Валентин Казанджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество