Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сега е ред на Главчев да уволни себе си - иначе позорът остава за всички ни

29 май 2024, 17:40 часа • 4993 прочитания

"Главчев стана външен министър, след като уволни предходния на поста - Стефан Димитров, защото подмени българския тон по отношение на войната в Украйна. Сега е ред на Главчев да уволни себе си. Иначе позорът остава за всички ни."

Това написа журналистът и общественик Асен Генов по повод дипломатическия скандал около позицията на България за клането в Сребреница. Прочетете още: Вучич е изнудвал България за резолюцията на ООН за Сребреница?

Припомняме ви, че от изпратена грама на премиера Димитър Главчев до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева се разбира за оказан безпрецедентен натиск от страна на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България в последния момент преди вота на резолюцията на ООН за Сребреница. 

"Сръбският президент Александър Вучич се е надявал до последно на “изненада” от България по време на гласуването на резолюцията за 30-тата годишнина от геноцида в Сребреница в Общото събрание на ООН. ... Според Вучич, който е бивш министър на информацията при Милошевич, цели “пет минути преди заседанието” се е надявал България да гласува “против” текста, на който преди това страната ни се е записала като съавтор. Инициатори на документа са Германия и Руанда. Сръбският президент споделя още, че нещо се е случило и България не е направила “изненадата”.

Тези думи на Вучич не са опровергани до момента нито от МС, нито от МВнР. ... Случващото се е меко казано жалко. България е първата страна, признала независимостта на Босна и Херцеговина. В столицата Сараево този факт е почетен с улица “Бугарска”. Да не говорим за удара под кръста, който щеше да бъде нанесен на германците, на които иначе разчитаме за какво ли не", пише в публикацията си още журналистът.

Снимка: Actualno.com

По-рано днес преди началото на днешното правителствено заседание обаче самият Главчев не коментира скандала около изпратената от него грама постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева. Вместо това обяви: Някои пак показаха способностите си за хибридни атаки и дезинформация.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес