Индиански племена в Еквадор си обявиха война

37053
Индиански племена в Еквадор си обявиха война

Междуплеменна война избухна в джунглите на Еквадор. Заради това еквадорските власти изпратиха експедиция с военни сили, която да установи точното положение и да се намеси в конфликта, предаде БГНЕС.

Малцинствени лидери съобщиха за нападение върху племе от съседни индиански племена. Нападнатите живеят в доброволна изолация. Между 18 и 30 души от групата са били убити, според заявеното от свидетелите.

Кармен Симоне, която е на длъжността министър на правосъдието на Еквадор, каза, че са е извършено облитане на посочения район от джунглите на Авмазония, но от въздуха не са наблюдавани никакви доказателства за масовото убийство. Изпратена е експедиция по сушата.

"Навлизането в района ще трае три дни. То не е лесна работа", обясни Симоне.

В четвъртък лидер на общността на племето на еквадорските ваорани съобщи за клането след разговор с участник в нападението, член на неговата общност. Най-малко 18 души са били убити, без да се броят децата.

В петък вождът на племето наве кахуетипе йети също е разговарял с участници в атаката и увеличи броя на загиналите на 30 души, заедно с децата.

Атаката се е провела с копия на 5-ти март, водена от двама вождове на ваораните. Племето наброява около 2300 души и е една от етническите групи в района, разположан по границата на националния резервата Ясуни. Според лидерите на Наве две момиченца на 8 и 9 години са били пленени, но ще бъдат предадени обратно на съплеменниците, за да се избегнат нови сблъсъци.

Този вид нападения са обичайни от около половин век в околностите на парка Ясуни, където се намират големи запаси от петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com