Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Спрете да пиете вода с лимон сутрин

28 май 2024, 18:28 часа

Руският гастроентеролог д-р Рустем Садиков призовава към отказа от консумацията на вода с лимон сутрин. Експертът е категориен, че не трябва да пиете кисели напитки на празен стомах.

Защо не трябва да се пие вода с лимон сутрин?

Доктор Садиков назова негативните последици от пиенето на тази напитка сутрин. Лекарят споделя, че пиенето на кисели напитки на празен стомах след сън увеличава риска от нарушаване на нормалното функциониране на стомаха. По-специално, киселината, която попада в него, може да повлияе негативно върху производството на собствен киселинен сок, който е необходим за храносмилането.

НЕ само сутрин: Пийте водата с лимон така за отслабване

При съществуващи хронични стомашно-чревни заболявания киселата вода с лимон, приета на гладно, може да провокира обостряне на патологията и да доведе до появата на неприятни и болезнени симптоми, предупреждава специалистът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10-те неочаквани храни, които ще подобрят СЪНЯ ви от ден №1 

Друга негативна последица от навика да се пият кисели напитки сутрин на празен стомах е нарушаването на процеса на усвояване на протеини в организма. Освен това може да има вредно въздействие върху лигавицата.

„Честата консумация на киселинни напитки може да увреди деликатната лигавица на гърлото, причинявайки болезненост, болка и възпаление“, добавя д-р Садиков.

Лекарят обръща внимание и на факта, че алкалните храни и напитки е за предпочитане да се приемат на празен стомах сутрин.

„За да поддържате здрав стомаха си е по-добре да избирате за закуска алкални храни като банани, авокадо или бадемово мляко, които помагат за неутрализиране на стомашната киселинност и защитават стомашната лигавица“, обясни гастроентерологът.

Почитателите на здравословния начин на живот смятат, че водата с лимон е най-полезна сутрин, веднага след събуждане, преди закуска. Твърди се, че тя задейства метаболитните процеси в организма и също така стимулира стомашно-чревния тракт.

"Твърди се още, че когато добавите резени лимон към течността, полезните вещества, съдържащи се в пулпа и кората, се разтварят във водата. Като се има предвид ниското му съдържание на калории (20 kcal на 100 грама цитрус), цитрусът се вписва идеално в най-рестриктивните диети", коментира експертът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10-те неочаквани храни, които ще подобрят СЪНЯ ви от ден №1 

Какви са ползите от лимона? Той е един от най-добрите източници на витамин С. Той не се натрупва в тялото, а е жизненоважен за всички клетки. Неговият дефицит се отразява както на благосъстоянието, така и на външния вид: кожата започва да се лющи, лигавицата на очите и устните изсъхва и др. В допълнение, пулпата на лимона съдържа група витамини В, А, Р, полезни микроелементи (калций, мед, желязо) и азотни вещества.

Кората се отличава с високо съдържание на етерични масла и фитонциди, които имат благоприятен ефект върху тялото, състоянието на ноктите, косата и кожата. Освен това тя придава на водата лек, приятен аромат и има дезинфекциращи свойства. Лимонената кора също така забавя усвояването на захарта в кръвта и в същото време притъпява чувството на глад.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 10-те неочаквани храни, които ще подобрят СЪНЯ ви от ден №1 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес