Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Татяна Буруджиева: Твърдо виждам 45% пред урните, може да стигнат 50%

29 май 2024, 19:25 часа • 1836 прочитания

"Изненада ще е, ако активността на изборите 2 в 1 на 9 юни доближи 50%". Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю пред БНР. Според нея политическата, партийната и електоралната логика казват, че не трябват да има избори и през есента. "Това обаче не ги изключва, но може да станем свидетели на сътресение", предупреди тя.

"Твърдо виждам около 45% и още, които мислят. Ако излязат и колебаещите се и активността стигне 50%, ще е много голяма изненада и това ще се отрази на цялото разпределение. Друга голяма изненада ще е и оставането на малко партии в парламента, и влизането на много партии. Трета сериозна изненада ще е, ако резултатите дадат възможност бързо да се състави правителство. Но има и очаквания пак да се ходи на избори", коментира политологът.

Още: Татяна Буруджиева: ПП-ДБ и ГЕРБ са влезли във война

Според доц. Буруджиева медиите и социалните мрежи дават достатъчно поле на политиците да се изявяват. И това е позитивна страна на кампанията, защото дава възможност на хората да видят, да се ориентират и да разберат, че имат избор. "Кампаниите вървят вяло, има такива, които са буквално от миналия век. Има само един начин, който от столетия не се променя и това е директната среща с хората. Но политиците се държат като на научна конференция, заменяме политика с глас по мегафона или с някакво бързо минаване през публични места, колкото да се снимаме и да се покаже в мрежите, че сме били тук и там. Всичко това обаче не носи добавена стойност", коментира Буруджиева.

Още: Няма вече политика, партиите са като футболни отбори: Политологът Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

Според политоложката ясно се вижда от данните, че хората се ориентират много по-добре с личностите, отколкото с тезите им. Тя подчерта, че вероятно резултатите от двата избора ще се разминат, но не с много, защото българите правят разлика между евролистите и националните, дори на една и съща партия. Доц. Буруджиева прогнозира, че има опасност България да влезе в италианския вариант – 8-9 партии в парламента с по 4-5% и "да се менкат". "Надявам се да не стигнем до там", каза в заключение политоложката.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес