Караме на къси фарове целогодишно

6086
Караме на къси фарове целогодишно

Моторните превозни средства ще се движат с включени светлини за деня или с къси светлини през цялата година, а не само в зимните месеци, както в момента. Това предвижда проект за промени на Закона за движение по пътищата, внесен за второ четене в парламента, предаде Стандарт нюз.

Предложеният закон обединява два проектозакона за движение по пътищата, които са гласувани на първо четене - единият е на Министерски съвет, а другият на Иван Вълков и група депутати.

Изискването се въвежда, за да се повиши безопасността на движение по пътищата. Причината е, че в мрачни дни, или на пътища с дървета с гъсти корони отстрани, сивите, тъмно червените и тъмнозелените коли се сливат с асфалта, съобщи economymagazine.bg.

Велосипедистите ще бъдат длъжни да карат със светлоотразителна жилетка.

Председателят на СБА: Повечето шофьори не могат да карат при зимни условия

Повечето шофьори в България не са подготвени за тежка зимна обстановка по пътищата, каза в интервю за агенция „Фокус” Георг...

Водач на МПС, на трамвай или на самоходна машина ще бъде лишаван от правоуправление за срок от 6 до 12 месеца и ще плати от 500 до 1000 лв. глоба, ако кара с концентрация 0,5 на хиляда алкохол в кръвта, включително установен с медицинско изследване или техническо средство, пише в поправения текст на проекта, публикуван на страницата на парламента.

Таксиметровите и шофьорите на автобуси и камиони задължително ще трява да си заверят удостоверението за психична годност след като навършат 55 години. 500 лв. е глобата ако карат без валидно свидетелство за психическа годност. При повторно нарушение санкцията се удвоява. 1000 лв. е санкцията за превозвач, който назначи шофьор, без валидно удостоверение за психическа годност.

Без книжка за месец и глоба 200 лв. грози всеки водач, който на пешеходна пътека мине при сигнал неразрешаващ преминаването или пресече "зебрата" неправилно.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Седмична прогноза за времето за 17-23 юни 2024 г.
Седмична прогноза за времето за 17-23 юни 2024 г.

Ще има ли достатъчно слънце през предстоящата седмица или отново ще трябва да носим чадърите заради летни дъждове? Вижте какво ще е времето в периода...