Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев ще възражда армията ни с български запасняци, обвързани с Русия

14 юни 2024, 14:13 часа • 2244 прочитания

Да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младото поколение на България. В миналото всеки дом е бил свързан по някакъв начин духовно с армията ни, докато днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това не е така. При липсата на наборна военна служба днес СОСЗР (Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва) ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока. Това са цитати и само част от официалното прессъобщение за срещата на българския президент Румен Радев и СОСЗР.

Още: Българските военнослужещи от Сухопътните войски се представиха отлично в многонационалното учение „Combined Resolve 24-02“

СОСЗР - кой и какво?

Точно СОСЗР се появи в украински доклад, в който се съдържат данни как режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин упражнява влияние зад граница. СОСЗР е официален член на Международната конфедерация на генералите и адмиралите и офицерите от резерва, оглавявана от Александър Каншин, депутат от Руската дума. Златан Стойков, бивш началник на българския генщаб и настоящ ръководител на СОСЗР, е неин вицепрезидент. А връзката изобщо не е нещо скрито, има официално съобщение за нея за 75-тата годишнина от края на Втората световна война - ТУК! В това съобщение изрично е посочено, че Стойков говори с висш руски военен за обмен на опит за подготовката на младите хора за военна служба - ТУК!

СНИМКА: Златан Стойков - крайният белокос мъж вдясно. Президентство

СОСЗР е във връзка и с още една руска организация – Руския съюз на ветераните и още през 2014 година между тях са подписани 13 споразумения за сътрудничество - подробности с картината: Влиянието на Путин в България - военни и политически кръгове: Украински доклад

Най-важното от срещата в официалното прессъобщение

По думите на президента през годините СОСЗР се е утвърдил като стожер на националните идеали, българските славни воински традиции, важен фактор за родолюбивото възпитание на младото поколение и като надежден защитник на социалните права на своите членове. Държавният глава посочи, че те носят „онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове извоюваха и отстояха свободата на България“. Румен Радев подчерта също така високото обществено доверие към СОСЗР и важната роля на организацията за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната.

Президентът подчерта необходимостта от провеждането на дебат за това младите хора в България да имат поне базова военна подготовка, което да допринесе за преодоляването на все по-голямото раздалечаване между обществото и армията. "Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност", посочи Румен Радев. Той вижда СОСЗР в следната роля: "ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока (т.е. военни умения)".

Още: Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес