Кукушева увери, че от 9 юли хлябът ще поевтинее с 20% навсякъде

5345
Кукушева увери, че от 9 юли хлябът ще поевтинее с 20% навсякъде
Снимка: Getty Images

С актуализацията на бюджета миналата седмица парламентът реши от 1 юли да има нулева ставка на ДДС за хляба и брашното. Проверка на КЗП в периода 2 – 5 юли показа, че част от търговските вериги са намалили цените с 20 % на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. По този повод обаче политиците влязоха в задочен спор за резултата от премахването на ДДС за хляба, дали това се дължи на промоция или не. Отразява ли се вече нулевата ставка на цените на хляба и ще се задържи ли ниската цена и занапред? С тези въпроси Actualno.com потърси мнението на Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).

Кукушева даде разяснение, че преди влизането в сила на Закона за държавния бюджет една търговска верига от 1 юли е намалила цената на хляба с 20%. Според Кукушева това е една добра инициатива в отговор на законодателството.

„Законът за нулева ДДС ставка на хляба влиза в сила от 9 юли. Същото важи за нулевата ДДС ставка на брашното. Цената на хляба от 9 юли ще бъде намалена във всички търговски обекти и при всички производители на хляб с 20 %“, увери Кукушева. Тя обяви, че всеки хлебопроизводител и търговец ще бъде проверен от контролните органи и обърна внимание, че нулевата ДДС ставка на хляба касае всички видове хляб без изключения, както и всички видове брашно.

Още: Производител с прогноза, че цената на хляба ще достигне 3 лв.

Кукушева коментира и колко време ще се задържи ниската цена на хляба предвид растящите цени на горивата и отправи призив. „Не вярвайте на лоши предсказания, цената на хляба ще падне рязко и ще се задържи дълго време. Към момента нямаме покачване на цена на енергия, имаме обявени компенсации, заложени в новия актуализиран бюджет така, че няма нужда да нагнетяваме обстановката с истерични писъци от страна на бизнеса, който произвежда хляб. Търсете своите права като потребители и купувайте хляба с 20% по-ниска цена“, подчерта Кукушева.

Тя прогнозира, че себестойността на хляба няма да се променя, защото в момента сме в жътва и имаме добра реколта. „Стойността на основната суровина не расте. Нямаме основания да твърдим, че цената на хляба ще има промяна. Цената на хляба е въпрос на калкулация на всеки един хлебопроизводител. С оглед на огромната конкуренция, която съществува в пазара на хляба, не очаквам в момента доставната му цена без ДДС да бъде променена“, подчерта Кукушева.

Тя изрази задоволството си от гласуваната нулева ставка на ДДС на хляба. „Случи се нещо за първи път в държавата. Изключително социална мярка, която е в полза на всички потребители, защото 20 % е в сума, която не така лесно всеки един потребител би преглътнал, когато я дава“, смята Кукушева и изрази очаквания след влизането в сила на тази мярка сивият сектор да бъде осветен. Очакваме сивият сектор да бъде осветен там, където се опитват да задържат цената на хляба, каквато е в момента“, добави Кукушева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com