Кърджали и Пазарджик са най-бедните области на България

13617
Кърджали и Пазарджик са най-бедните области на България
Снимка: Thinkstock

Въпреки оптимистичните прогнози за икономическия ръст, нивото на бедност в България остава високо. 21% от хората у нас живеят в бедност, а 33 на сто - в тежки материални лишения. Най-ниска е линията на бедността в областите Кърджали и Пазарджик. Изводите са отразени в годишното изследване „Статистика на доходите и условията на живот” на Националния статистически институт, като данните са за 2014 г.

Линията на бедност общо за страната e 323.75 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 578.3 хил. лица, или 21.8% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 13.2%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.8 процентни пункта.

Бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с трима или повече възрастни (12.0%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (13.2%).

През 2014 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Кърджали и Пазарджик - съответно 175 и 194 лв., а най-високата - в област София (493 лв.), следвана от област Перник (398 лв.).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Пазарджик - 33.0%, Сливен - 30.8%, и Ямбол - 28.8%. Най-нисък пък е делът им в областите Габрово - 8.5%, Плевен - 11.8%, и Кюстендил - 14.0%.

Колко е делът на бедните сред заетите и още подробности по темата прочетете в Expert.bg.

700 млн. души по света живеят в крайна бедност

По данни на Световната банка броят на хората, които живеят в условията на крайна бедност, тази година за пръв път в историята на човече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com