Левче на час за лов на пушачи

7095
Левче на час за лов на пушачи

По 1 лев на час ще получават санитарните инспектори за среднощния лов на пушачи по кръчмите. Допълнителното заплащане над основната им заплата е за положен труд в извънработно време, обясниха от здравното министерство пред „Монитор”.

От утре, когато влиза забраната за пушене на обществени места, полицаи ще обикалят ресторантите и нощните заведения в страната. Присъствието на униформените в спецкомандите се налага, тъй като служителите на РЗИ нямат право да изискват личните карти на хората, за да им пишат актове.

Забраната на тютюнопушенето била дискриминация

Пълната забрана на тютюнопушенето ще доведе до същото, до което доведе забрана на алкохола в САЩ през 30-те години на миналия век &ndas...

При проверките през деня обаче полицаи ще бъдат викани само ако пушачът или собственикът на заведение, в което се пафка, се държи арогантно и откаже за предостави личните си данни, поясни д-р Димитър Димитров, и.д. шеф на дирекция „Обществено здраве” в МЗ.

Спецкомисии от санитарни инспектори, придружавани от кварталния полицай, ще обикалят и селските кръчми за пушачи от 1 юни.

Вчера санитарните инспектори получиха инструкция от здравното ведомство, която е от една страница. В нея им се посочва, че те могат да викат полиция при нужда, обясняват им се и измененията в Закона за здравето, с които тютюнопушенето на обществени места се ограничава.

Общо 650 служители на районните здравни инспекции в страната тръгват да ловят нарушители още от утре.

НС сложи забрана на цигарите. Депутат избухна: "Фашисти"

През поредица от скандали преминаха депутатите преди парламентът да гласува масова забрана за пушенето. От 1-ви юни няма да се пуши в ...

В същото време депутати от ГЕРБ, които не пожелали да бъдат цитирани, прогнозираха пред в. „Преса”, че забраната за пушене няма да издържи и шест месеца.

Законът си е закон и нагласата на ресторантьорите и хотелиерите са коректно да спазват забраната за пушене, която официално влиза от утре. Българинът е темпераментен, емоционален и мрази да му нареждат какво да прави. Изпие ли една ракия, става мъж и не му пука от нищо - ще запали цигара и ще откаже да напусне купона в дискотеката например, коментираха народни избраници.

Няма да се пуши в ресторантите и в нощните заведения, в офисите, по време на спортни и културни прояви. Пристрастените пушачи са изпаднали в шок и ужас. За да запалят по цигара, ще трябва да излизат навън или да пушат, докато чакат транспорта по автобусни и трамвайни спирки. Не е ясно обаче как ще се осъществява контролът срещу нарушителите. Защото едва 600 здравни инспектори за цялата страна ще следят за спазването на забраната и ще събират глобите. Граждани нарушители ще плащат санкции от 300 до 1000 лева за второ нарушение. Най-големите глоби - до 50 000 лева, са предвидени за заведения, които са регистрирани като фирми.

Собствениците на ресторанти също са в стрес, защото не са наясно как ще оцелеят.

Софиянци одобряват забраната за пушене

Софиянците единодушно одобряват строгите мерки на правителството срещу тютюнопушенето, предаде БГНЕС. "Това е една от малкото мерки, к...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com