Миков: Рязко са увеличени СРС-тата, искани от МВР

4582
Миков: Рязко са увеличени СРС-тата, искани от МВР

Констатира се рязко увеличаване през миналата година на прилаганите СРС–та спрямо български граждани от 30%, увеличило се е и прилагането на послушването като оперативен способ с 20%, спрямо 2010г. Това каза Михаил Миков, председател на подкомисията за СРС-тата, предаде БГНЕС.

Той представи доклад за дейността на структурата за 2011г. В него се констатира, че е твърде нисък процента на Веществени доказателствени средства (ВДС), които са използвани в съдебна фаза – под 1%, допълни червеният депутат.

Спряха разследването на СРС скандала Танов-Борисов-Дянков

Прокуратурата спря разследването за изтичането на записи от специални разузнавателни средства на телефонните разговори между началника ...

В доклада се посочва, че се наблюдава спад на исканията за СРС-та, които е направила прокуратурата с 44% и с 19% от ДАНС. "За сметка на това при органите на МВР броят исканията за използване на СРС се наблюдава сериозен ръст, увеличението е с 26%, спрямо тези през 2010 г.", отбеляза Миков.

Предлагаме и продължаваме да настояваме за законови промени, както и в предишните доклади, които да гарантират в по-висока степен правата на гражданите и стриктното използване на СРС – единствено за разкриване и доказване на престъпление, подчерта депутатът.

Според него СРС-тата се използват доста безразборно, което води до претоварване на системата, качеството е ниско и в същото време информацията не се използва само за нуждите на наказателния процес. "Като се има предвид, че това е и годината на изборите е ясно, че е възможност да се злоупотребява със СРС-та. Въпреки обещанията за законово промени те не бяха инициирани от МС", категоричен бе Миков.

Редактор: Ая Косарова

Използват по-малко СРС-та

Значително е намалял броят на използваните специални разузнавателни средства. За миналата година те са били с около 2 хиляди по-малко о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com