Министерството на отбраната дава милиони за слаби компютри

2182
Министерството на отбраната дава милиони за слаби компютри
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната ще опита да закупи компютри за над 2.2 млн. лв. Това става ясно от документация, публикувана в Агенцията по обществени поръчки (АОП).

Интересното в случая е, че документите за поръчката са подготвени още по времето на бившия министър Николай Ненчев, който търпи сериозни критики от сегашния ръководител на ведомството  Стефан Янев. Те са именно за качеството на провеждане на обществените поръчки. Според документацията в сайта на МО техническото задание престоява още от началото на септември 2016 г., но не е ясно къде се е загубило в продължение на половин година.

Стефан Янев: Нередностите в МО са в резултат на неефективно управление

Повечето от констатираните нередности, поне моето впечатление е такова, са в резултат на неефективно управление и липсата на достатъчно...

В обявения преди дни търг става въпрос за доставката на 1756 компютъра. От тях 1356 са настолни, а 400 - преносими. Това означава, че средната цена на една конфигурация излиза малко над 1250 лв., въпреки че в момента на половин цена се продават компютри с доста по-добри параметри от заложените. Например изискванията към доставчиците са работната честота да не е по-малка 2 GHZ, а в момента основно се предлагат конфигурации с над 3 GHZ.

Изискването за RAM памет от 4 GB e минимумът в момента на пазара. На цената от 1250 лв. може да се вземе компютър с оперативна памет от 8 GB памет. Изисква се предварително да бъде инсталиран и Windows, който трябва да бъде актуален към момента на доставката, съобщава в. "Сега".

Другото притеснително в поръчката е, че в тръжната документация е предвидено машините да се доставят чак до 2019 г. Това означава, че ако с избраната фирма се договорят едни параметри на компютърните конфигурации, то те след 3 години ще са стари и на доста по-ниска цена. През тази и следващата година е предвидено да се купят по 554 настолни компютъра и по 160 лаптопа. През 2019 г. те ще са съответно 248 и 80 бр.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com