МЗ намалява цените на лекарствата със законодателни промени

3738
МЗ намалява цените на лекарствата със законодателни промени

Пакет от законодателни промени, които ще понижат цените на лекарствата, плащани от НЗОК и болниците, предложи днес министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов по време на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, предаде БГНЕС.

Мерките са насочени в две посоки – да върнат цените на лекарствата, които бяха прехвърлени от МЗ към НЗОК през миналата година на нивата от 2010 г. и да дадат възможност за понижаване на стойностите и на останалите медикаменти с рецепта. Финансовият ефект от мерките се равнява на няколко десетки милиона, които ще се спестят от Здравната каса и болниците за година. Те ще станат факт след решение на парламента, предупреди министърът.

Най-важните промени, които МЗ предлага, трябва да бъдат направени в Закона за здравното осигуряване. Трябва да се впише в преходните и заключителни разпоредби, че цените, на които НЗОК ще покрива медикаментите, прехвърлени от МЗ, няма да надвишават цените им от 2010 г. Тази промяна ще даде възможност да се върнат ниските стойности на лекарствата за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите, които бяха прехвърлени от 1 март 2010 г. към Здравната каса и чиито цени се вдигнаха 3-4 пъти. Ще се предотврати възможността да се покачват цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година плаща НЗОК вместо МЗ и които се осигуряват чрез търгове в болниците. Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лв. или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти.

МЗ предлага даване на възможност на НЗОК да договаря отстъпки от пределната стойност на лекарствата в позитивния списък не само за 100% платените медикаменти, които нямат аналог, а за всички. Изключително важно е да се създаде и механизъм, който да стимулира компаниите да предлагат такива. "Тези две мерки ще позволят да се понижат цените не само на медикаментите, чиито цени през миналата година бяха вдигнати, а и на останалите лекарства, които плаща НЗОК. От това се очаква положителен финансов ефект не само за касата, но и за пациентите.

Втората група промени, които МЗ предлагаq трябва да бъдат направени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предвижда се скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намаленията на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такива в други страни. Въвежда се и имуществена санкция , ако не спазят това свое задължение. Предлага се увеличаване броя на държавите , с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък у нас. В момента в България за всяко лекарство от позитивния списък се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още 3, които са извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция.

Заедно с това МЗ и НЗОК ще да могат да правят предложение за сравняване на цените на определени групи лекарства с други. По този начин ще се понижат стойностите на медикаментите, тъй като се разширява броя на сравняваните продукти. Ще могат да се договарят отстъпки от НЗОК и по сега съществуващия механизъм, но за да се ускори този процес министърът на здравеопазването вече е провел редица срещи с компаниите, които са изявили желание да дадат отстъпки. Цялостният успех на договарянето обаче зависел от волята на Здравната каса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com