Новини или Novini - картината на печата за 25 октомври

3790
Новини или Novini - картината на печата за 25 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Седмицата безспорно минава под знака на Валери Симеонов и абсурдното ниво на морална нечувствителност, до което стигна управляващия политически елит, след като лидерът на НФСБ все още не е загубил поста си в правителството. Дали обаче това е централна тема за печата ни – със сигурност зависи от вестника, който си купувате и колко привлечен е в Пеевската орбита. Ето и кратка хронология на заглавията.

Вестник "Сега"

Извън темата за Симеонов и как той се извини само заради натиска на ГЕРБ, вестникът обръща основно внимание на цените на горивата. Използвайки данни от Fuelo.net, медията отчита, че средно този месец поскъпването на A95 е 11 стотинки на литър, а от началото на годината – над 30 стотинки. Има обаче сериозни разлики в цената според мястото – край морето литър може да се намери за 2,14 лева, главно заради по-силното присъствие на бензиностанциите на Марешки, докато главно покрай магистралите цената стига и до 2,47 лева на литър, а в Монтана, Видин и Враца тя също е близо до това ниво.

Вестник "24 часа"

Акцентът е финансов - икономическото и фискалното ни положение са такива, че до 2022 година можем да не вземаме външен заем. Това е вписано в стратегията за управление на дълга ни. Финансовият министър Владислав Горанов залага на емитиране на ДКЦ на вътрешния пазар - до 1 млрд. лева.

Друг акцент е как пред заведение на ул. "Цар Самуил" в София следовател и военен прокурор направили скандал, а следователят стрелял с личното си оръжие. Според вестника става въпрос за бившия шеф на Военно-окръжната прокуратура Спас Илиев, а следователят бил с фамилия Узунов.

Вестник "Труд"

За водения от Петьо Блъсков вестник централни теми са излиянията на Цветан Цветанов как строителите в България биват оклеветявани, а въпросът на "Труд" към Цветанов не е защо тогава лично Бойко Борисов нареди "Джи Пи Груп” да бъдат спрени от участие в обществени поръчки, ако има законово как и не спомага ли това за "оклеветяването", а защо бил пратен сигнал в прокуратурата да бъдат разследвани.

Другият голям акцент е откритата авиационна бомба в района на Военната академия "Г. С. Раковски" и как тя била обезвредена за 35 минути.

Вестник "Монитор"

В челните новини на поредния бисер от медийната огърлица на Пеевски е материалът, че в България доверието относно ефекта на ваксините е много ниско. Едва 6 от 10 българи вярват, че те са безопасни, а 7 от 10 смятат, че са ефективни. Но едва 27,6% са убедени, че ваксините са и безопасни, и ефективни. В България повечето от личните лекари заявяват, че не препоръчват на пациентите си да си слагат противогрипна ваксина. У нас срещу грипа се имунизират под 3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com