Новини или Novini - картината на печата за 9 октомври

4258
Новини или Novini - картината на печата за 9 октомври
Снимка: Pixabay

Нов ден – нов късмет. Пожелаваме на всички наши читатели старата като света сентенция да се сбъдне, но поне засега, и днес, картината в българския печат е доста, доста позната – истинско "дежа вю". И ще е така, докато не осъзнаем, че сме граждани, а не поданици.

Вестник "Сега"

Акцент номер едно на медията е готвено увеличение на данъците за автомобили. Става въпрос за колите, които описваме като „доста стари” – 15 и повече години. Готвеното увеличение е около една пета – т.е. ще се плаща с една пета повече от догодина за такива коли. Друг анонс – няма да има данъчни облекчения за колите с катализатор, защото за катализатора можело да се излъже! Всичко това се прави с идеята за борба със замърсяването на природата и особено въздуха. Освен това, вече няма да има 50% по-нисък данък за основно жилище, ако имате и други имоти. Тук логиката е същата като при катализаторите на колите – да не може един човек да обяви за основни свои жилища няколко имота, в различни градове, тъй като държавата няма как да проследи това поради липсата на електронна комуникация между отделните отговорни администрации. И, по традиция промените минават през преходните и заключителни разпоредби – този път на Закона за корпоративното подходно облагане.

Вестник "24 часа"

Основен акцент е образователният сектор и думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, че ще има предложение от догодина да не се позволява откриване на университети с „нетипични направления”.

Вестник "Труд"

Извън темата за автомобилните данъци, по която медията коментира, че общините ще отговарят за евентуални отстъпки, акцент е липсата на предлагане на пшеница на Софийската стокова борса. Според вестника за 1 тон пшеница без ДДС цената е между 350 и 370 лева, но липсват продавачи за търсените количества – 500 тона с незабавна доставка. Има коментари – например от Балчик, че все още не са пуснали количества от новата реколта пшеница.

Вестник "Монитор"

Медията, която е една от перлите в информационната корона на Пеевски, набляга на убийството на Виктория Маринова и на делото срещу бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Относно Маринова се цитират мнения на журналисти във Facebook – конкретно на кореспондента на БНР Ася Пенчева, че Виктория изобщо не е имала интерес към разследващата журналистика и от „Биволъ” са използвали убийството, за да преследват свои цели. За Иванчева тонът е познат – използват се епитети в смисъл, че безспорно е виновна „кметицата с рушвета”, както и че опитвала „да финтира съда”, защото поискала отлагане, тъй като има нов адвокат и той не е запознат с всички материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com