Новините: Най-важното за деня, 8 март

5549
Новините: Най-важното за деня, 8 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 март.

СДЕЛКА ИЛИ НЕ: ДЕПУТАТИТЕ ОПРОСТИХА ДЪЛГОВЕТЕ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени публични задължения до 31 декември 2018 г. Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС. Вчера Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че Светият Синод няма задължения към НАП, НОИ и към отделни институции на държавата за последните десет години. "Ако все пак е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпроса за тяхното опрощаване“, подчерта митрополит Йоан.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НЯМА ИЗБОРИ БЕЗ ФАЛШИФИКАЦИИ

"Навсякъде в изборните комисии се правят фалшификации. През последните години на всички избори е имало фалшификации." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Нова телевизия. Нинова разкритикува управляващите, че се опитват да си запазят властта служебно, като приемат закони в услуга на ДПС. По-конкретно Нинова имаше предвид Закона за вероизповеданията:"Говоря с факти. При президента на Консултативен съвет за национална сигурност всички бяхме единодушни, че трябва да спрем финансирането от външни държави. Нито дума не е ставала да се опрощават задължения на Главното мюфтийство", каза Нинова.

ОТПИСВАНЕТО НА ДЪЛГОВЕТЕ НА РЕЛИГИИТЕ БИЛО ЗАРАДИ ЧУЖДО ВЛИЯНИЕ, ТВЪРДИ ГОРАНОВ

"Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена." Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти във връзка с опрощаването на дълговете на вероизповеданията. По този начин Горанов на практика потвърди опасенията, че решението на парламента е от полза на Мюфтийството, изказано от БСП и "Обединени патриоти". Думите на Горанов изглеждат противоречиви, с оглед на факта, че при приетите в края на миналата година промени, бяха отпуснати допълнителни средства за религиите, но не беше забранено чуждото им финансиране.

ВСЕКИ ОСМИ ЧОВЕК У НАС ИМА БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

"В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда." Това заяви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“, в интервю за БНТ. Проф. Паскалев припомни, че през 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура в света е извършена само 15 години по-рано", каза още той.

НЕНО ДИМОВ ОЗАДАЧЕН ОТ НОВОТО РЕШЕНИЕ НА ВАС, КОЕТО ГО ЗАДЪЛЖАВА ДА НАПРАВИ ЕКООЦЕНКА НА ПАРК ПИРИН

Еко-министърът Нено Димов заяви в кулоарите на парламента, че тази сутрин е разбрал за новото решение на Върховния административен съд, с което е задължен да извърши екооценка на парк Пирин. "Очакваме да получим мотивите и самото решение. Възложил съм на експертите да се запознаят с него и в рамките на установения от закона срок ще предприемем съответните действия", добави той и не се ангажира с позиция дали ще обжалва постановеното от върховните съдии.

ИВАН ГЕШЕВ: НЕ Е ЯСНО КОЛКО ВРЕМЕ АРАБАДЖИЕВИ СА СЕ УКРИВАЛИ В БАРСЕЛОНА

"Не е ясно, колко време са се укривали в този имот. Могат да се правят единствено спекулации и предположения и аз смятам, че са се укривали в имота до Барселона от момента, в който са напуснали адреса във Франция. Най-вероятно от началото на септември." Това каза заместник главния прокурор Иван Гешев в интервю за Нова телевизия по повод ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в имот, в близост до Барселона.

ВЪЛЧЕВ Е ПРОТИВ ИДЕОЛОГИЯ ЗА САМООПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОЛА В УЧИЛИЩАТА

Не трябва да допускаме проповядването или навлизането на каквато и да е форма на идеология, свързана със самоопределяне нa пола. Казвал съм това много пъти и преди, и нито веднъж не съм казвал обратното, гласувал или правил нещо друго. Още повече имаме и конституционно решение. Въздържам се да използвам термина "джендър", защото той е свързан с политиката за равнопоставеност на половете, която всички сме възприели и подкрепяме, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за "нахлуване на джендър идеологията" в българските училища.

ДИМОВ ПОСОЧИ, ЧЕ ВЪЗДУХЪТ Е МРЪСЕН ПО СОЦИАЛНИ ПРИЧИНИ, НУЖНИ БИЛИ НЕПОПУЛЯРНИ МЕРКИ

Замърсяването на въздуха има своя социален аспект.Това обуславя трудността от прилагането на някои от необходимите мерки. Важно е те да бъдат приложени така, че да дават устойчив резултат“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изслушването си в парламента по темата за чистотата на атмосферния въздух. "Не бива да забравяме, че общините са тези, които носят отговорността за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух.

НАЦИОНАЛИЗИРА ЛИ ЧАСТНИ ТЕРЕНИ ПО МОРЕТО ЗАКОНЪТ ЗА УСТРОЙСТВО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Законът за устройство на черноморското крайбрежие предвижда частни терени, които се смятат за дюни да бъдат национализирани. За това алармира по време на пресконференция председателят на Националната асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com