Общински жилища за ромите, ако децата им учат

12274
Общински жилища за ромите, ако децата им учат

Всички нуждаещи се ромски семейства ще получат общинско жилище, ако работят, децата им ходят на училище и си плащат редовно сметките, пише Монитор.

Това стана ясно вчера по време на конференция „Национална стратегия за интегриране на ромите 2012-2020”.

Бодлива тел срещу роми в хърватско село

Регионалната прокуратура в Задар повдигна обвинения срещу кмет на населено място в Южна Хърватия, предава "Прес 24". Причината е, че ...

„Четири общини ще получат европейско финансиране в размер на 16 млн. лв., за да ремонтират или изградят жилища за социално слабите групи от населението. Това ще стане чрез средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й над 1000 представители на маргинализирани групи, в това число самотни майки, бездомници и социално слаби българи, ще бъдат настанени в тези жилища.

Апартаментите ще са общинска собственост и те няма да бъдат продавани, а отдавани под наем. Тъй като ведомството на Павлова работи съвместно с останалите министерства, са разработени критерии, на които трябва да отговарят семействата, за да се възползват от жилищата. „Безспорно най-важно е те да си плащат наема и сметките. Второто условие е децата им да ходят на училище и на детска градина. Освен това те трябва да участват и в програмите по заетост”, обясни министър Павлова. За неплатени сметки ромите ще имат гратисен период от 3 месеца, преди да се озоват отново на улицата.

Първите четири общини, където ще стартира програмата, са Видин, Девня, Дупница и Бургас, каза още регионалният министър.

Редактор: Яна Баярова

Ромски фамилии размахваха брадви и се гърмяха във Ветово

Масов бой с брадви, ножове и газово оръжие посред бял ден се разигра във Ветово. Конфликтът е избухнал между две ромски фамилии, най-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com