Бодлива тел срещу роми в хърватско село

5466
Бодлива тел срещу роми в хърватско село

Регионалната прокуратура в Задар повдигна обвинения срещу кмет на населено място в Южна Хърватия, предава "Прес 24". Причината е, че извършвал натиск над ромски семейства, принуждавайки ги да се изселят от селището Шкабарна, съобщи съдебен представител. В съобщението на прокуратурата се изтъква, че заради расова дискриминация е обвинен гражданин на Шкабарна, роден през 1949 г., но без да се посочва неговото име, предаде КРОСС. 

Според хърватската национална телевизия става дума за Лука Скаре, градоначалик на въпросното село, намиращо се в близост до Задар. Според медията въпросния човек приканил жителите на селището да нападнат ромите, след като полицията си тръгне. В съобщението на прокуратурата се заявява, че думите на кмета "предизвикали уплах и страх сред циганите, поради което те напуснали населеното място".

Инцидентът станал в началото на миналия месец, когато ромско семейство пристигнало, за да се засели в дом, който по-рано то закупило. Виждайки новите си съседи, местните се надигнали и се противопоставили на тяхното установяване, издигайки в близост до дома им ограда от бодлива тел. Въпреки реакциите на местните структури и правозащитни организации, близо 2000-те души на Шкабарна не отстъпили и успели да прогонят ромите. 

По данни от преброяването през 2001 г. близо 10 000 роми са живели в Хърватско. Днес обаче техния брой се изчислява на над 60 000, като сред "новите" има цели цигански катуни от България, Румъния и Сърбия.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com