Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

4222
Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина
Снимка: Google Street View

Държавата дава едва една шеста от нужната сума за ремонт на имотите ни в чужбина. В 67 държави имаме общо 228 недвижими имота и вместо нужните за година близо 20 млн. лв., в бюджета са заложени едва 3,3 млн. На тоалетната в лондонското посолство са правени ежеседмични ремонти, заради умишлено нанасяни му щети. Това става ясно от отговора на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Темата му е зададена от депутата на ПП-ДБ Мирослав Иванов.

Нелицеприятната картинка

Български гражданин, ползвал услугите на посолството ни в Лондон, сигнализирал на народния представител, че е в много лошо състоянието на санитарното помещение там. Доказал го е със снимки.

"Следва да се отбележи, че за българските граждани, живеещи в чужбина, достъпът с родината е именно чрез българските представителства на територията на съответните държави. Считам, че същите са лицето на България за тези наши сънародници, които понякога не са се завръщали у дома си с години. Представете си какво е чувството, когато този досег с България буди срам и какво е чувството, което изпитват българите зад граница, когато се сблъскат с мизерни условия в задграничните ни представителства и дали биха изпитали сантимент или национална гордост - съответно желание да се завърнат у дома. Въпросите, разбира се, са риторични", е посочил Мирослав Иванов.

Затова депутатът е поискал да знае какво е общото състояние на материалната база в задграничните ни представителства, чия е отговорността за поддръжката им, какви средства се предвиждат за настоящата година и конкретно за тоалетната на посолството ни в Лондон.

Още: България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Покрай тоалетната е ясно: Пари няма

Според Главчев общото състояние на сградния фонд извън страната, предоставено за управление на МВнР, отговаря в достатъчна степен на съвременните изисквания и стандарти. Той е добавил, че дирекция "Управление на собствеността" във Външното министерство събира информацията за състоянието на сградите и нужните ремонти, изготвя предложения за поддръжката им. Още: Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Заявените от задграничните представителства средства за основни ремонти тази година са на стойност 19,8 млн. лв. В държавния бюджет обаче лимитът за тази дейност е 3,3 млн. лв.

Служебният премиер обаче уточнява, че тези средства следва да бъдат разпределени между всички държавни имоти в страната и в чужбина, предоставени за управление на Външното министерство.

"Ежегодно от страна на Министерството на външните работи се полагат сериозни усилия за извършване на спешни и нетърпящи отлагане строителни и строително-монтажни работи в рамките на утвърдения финансов ресурс в раздел "Капиталови разходи". Заделяните средства са средно от порядъка между 2 000 000 лв. и 5 000 000 лв., като този ресурс е крайно недостатъчен за поддръжката на такъв сериозен държавен актив. Финансиране в такъв размер, съотнесено към броя на държавните имоти, предоставени за управление на МВнР, позволява да бъдат извършвани единствено и само неотложни ремонтни дейности и доплащане по щети, нанесени в резултат на настъпили застрахователни събития, които застрахователят отказва да поеме", е посочил той.

Главчев обяснява, че някои от имотите извън страната са обявени за културни, архитектурни или исторически паметници, част от културно-историческото наследство в съответната приемаща държава, като те изискват извършването на специфични и скъпоструващи реставрационни работи.

Още: След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Конкретно за тоалетната на посолството ни в Лондон премиерът и министър на външните работи сочи следното: "По информация на служителите в посолството, същото ежеседмично се ремонтира, като причините за това са свързани с умишлено нанасяне на щети по санитарните уреди от страна на гражданите. Служителите също споделят, че след приключване на приемното време, санитарното помещението е в окаяно състояние, с разхвърляни хигиенни материали".

И допълва, че са предприети действия за обособяване на съседното помещение в нов санитарен възел, за да се избегне струпване на хора пред него. То ще бъде пуснато в експлоатация до няколко седмици.

Припомняме, че преди 5 години наш съгражданин пусна до Нова Телевизия снимки от тоалетната на българското посолство в Лондон.

"Това е снимка от тоалетната на българското посолство в Лондон и мястото за преобуване на дечица. Миризмата беше ужасна, а по постелките имаше опадала мазилка. Как да сложиш детето си да легне там?! Подходът към самата тоалетна е трудно достъпен. Опасно да слизане на здрав човек, а инвалид или майка с дете, няма шанс да стигне до там", сигнализира тогава Валерий Георгиев.

Още: Путин лично превключи на антиджендър пропаганда (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Времето утре - 18 май 2024 г.

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКИ)

Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество