Плевнелиев: Ще сезирам КС, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс

2297
Плевнелиев: Ще сезирам КС, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Готов съм да сезирам КС, ако депутатите не вземат отговорно решение за Изборния кодекс. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Тази неделя” по БТВ.

Във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината за президентските избори и това дали ще призове депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите държавният глава заяви: „Категорично да. Проблем има и той е очевиден. От една страна един и същи глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне „Не подкрепям никого”, същевременно този глас става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати”.

РБ с промени в Изборния кодекс, искат протестният вот да се счита за действителен

При определяне дали за даден кандидат на първия тур са гласували повече от половината да се броят и гласовете "не подкрепям никого", а ...

„Този проблем трябва да бъде решен в НС възможно най-скоро. Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, за да се реши проблемът, като държавен гласа съм готов да действам в рамките на своите правомощия – да сезирам КС”, каза Плевнелиев.

„Едно нещо много ме притеснява – всеки път в последния момент преди правеното на избори все има някаква неразбория, всеки срещу всеки. Трябва да си даваме сметка – политическия елит и партиите защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите – винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря”, допълни държавният глава.

На въпрос дали е редно при парламентарна република премиерът Бойко Борисов да влиза в НС, за да каже на депутатите да работят, Росен Плевнелиев отговори: „Парламентарната република и модерната демокрация се базират на баланса между институциите, на силите. Не оставя с впечатлението, че някоя от демократичните сили доминира над другата".

"Очевидно в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се търсят устойчиви решения", убеден е президентът.

Митов призна, че ще има проблеми при гласуването зад граница

Министерството на външните работи се вмества в параметрите, дадени от Изборния кодекс, и не може да разкрива повече секции от предвиден...

Той  вярва, че противоречията в нея са разрешими и не ни отива отново да се тласнем към извънредна нестабилност. Той призова емоциите да останат настрани и да се даде път на разума.

"Направих две служебни правителства. Наистина не искам да правя трето", подчерта Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com