Плевнелиев се срещна с новоизбрания президент на Молдова

785
Плевнелиев се срещна с новоизбрания президент на Молдова
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев се срещна в Кишинев с новоизбрания президент на Република Молдова Игор Додон, по негова молба. Росен Плевнелиев и Игор Додон обмениха мнения по ситуацията в Молдова след изборите за президент на 13 ноември, както и по въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Додон с избирането му за президент на Молдова и изрази надежда, че изборът на молдовския народ е в подкрепа на усилията за задълбочаване на традиционно приятелските отношения между България и Молдова на всички равнища. Държавният глава подчерта необходимостта да бъдат продължени ключовите реформи в страната, които да възвърнат доверието на молдовските граждани към институциите.

Плевнелиев: Напредъкът на реформите в Молдова е окуражаващ сигнал за евроинтеграция

Президентът Росен Плевнелиев потвърди последователната българска подкрепа за европейската интеграция на Молдова. Държавният глава, кой...

Българският президент отново изрази удовлетворение от съгласието на молдовските власти Република България да разшири дипломатическото си присъствие в Тараклийския район на Молдова, където е концентрирана втората по големина историческа българска общност зад граница. Росен Плевнелиев се надява, че политиката на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българското национално малцинство в страната ще намери приемственост. Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен, подчерта българският държавен глава по време на разговора.

Във втория ден от официално си посещение в Молдова президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с представители на българското национално малцинство в Тараклия и с възпитаници на Тараклийския държавен университет, който е единственото българско висше училище зад граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com