Проверка установи редица нарушения при предлагането на храни на деца и ученици

1227
Проверка установи редица нарушения при предлагането на храни на деца и ученици
Снимка: Getty Images / Guliver

176 акта за нарушения и 288 констативни протокола са били съставени при проверки за спазването на нормативните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения.

Проверките са възложени от Върховна административна прокуратура /ВАП/ на Областните дирекции по безопасност на храните, органите на Комисията за защита на потребителя и съответните Областни дирекции на МВР.

На територията на цялата страна са проверени общо 1838 броя обекти, които включват обекти за раздаване на храна и бюфети тип кетъринг, обслужващи учебни заведения или разположени на територията на училищата, кухни-майки, кухненски блокове, автомати за храни и напитки на територията на учебни заведения, както и търговски обекти, разположени в непосредствена близост до детски заведения и училища.

За периода от 01.11.2017 г. до 01.12.2017 г., в който е била осъществена междуведомствената проверка, от контролните органи са били проверени 1838 търговски обекта. Съставени са били 176 акта за нарушение, както и 288 констативни протокола. Дадени са 84 броя предписания за отстраняване на установени несъответствия със законовите изисквания. Санкционирани са 14 юридически лица.

Най-често констатираните нарушения са били: извършване на търговия с храни в обект без регистрация, съгласно изискванията и предлагане на имитиращи продукти неотговарящи на изискванията за безопасност на храните. Също така са установени несъответствия на сграден фонд и оборудване с хигиенните изисквания, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, неизпълнение на предписания от предишни проверки и пр.

Най-много нарушения са констатирани в района на гр.София и областта, където са били и най всеобхватни извършваните проверки от контролните органи, за тези нарушения са съставени 78 акта за нарушение, като са проверени 479 обекта. За района на София са издадени 11 акта за нарушение за тютюнoпушене по ЗТТИИ. На следващо място е Варна с 245 проверени обекта и общо 63 акта и предписания за констатирани нарушения , последвано от Пловдив със 163 проверени обекта и общо 27 акта и предписания за констатирани нарушения, и Шумен със 115 проверени обекта и 24 акта и предписания за констатирани нарушения.

При проверката не са били установени случаи на предлагане на храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда.

Кметът на Бургас иска и родителите да следят за храната в училище

Кметът Димитър Николов издаде заповед директорите на училища да извършват всекидневни проверки съвместно с родителите за качеството на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...