След като я закриха: Специалицираната прокуратура говори за подкрепа от чужди прокуратури за своята кауза

1970
След като я закриха: Специалицираната прокуратура говори за подкрепа от чужди прокуратури за своята кауза
Снимка: БГНЕС

Специалицираната прокуратура говори за подкрепа от чужди прокуратури за своята кауза, стана ясно от брифинг на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Поводът беше решението за закриване на специализираното правосъдие, което депутатите взеха в средата на април. Това стана с промени в Закона за съдебната власт,  с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Така депутатите изпратиха специализираното правосъдие в историята 10 години след неговото създаване. Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще сезира Конституционния съд за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

Ръководителят на Специализираната прокуратура информира и за решение на Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана престъпност и корупция. Стана ясно, че те са излезли с нарочен свой акт, който е в интерес както на българското общество, така и на цялото европейско семейство.

"На 28 април се проведе онлайн среща на Постоянната конференция на прокурорите, които членуват в тази организация. Тя е изцяло на професионална основа. Всъщност документът, който излезе отне време, защото трябваше да се подпише от 12-те държави членки. Колегите единодушно подкрепят както работата на специализирана прокуратура до момента в сегмент организирана престъпност и корупция, така и усилията, които са полагани до момента от страна на българската държава за постигане на резлултати в тази насока. Вторият акцент, който може да бъде изведен, е, че абсолютно всички прокурори на държавите членки на тази постоянната конференция, са съобразили обстоятелството, че този закон, с който фактически е закрито специализираното правосъдие в България, нарушава основни принципи на ЕС и всъщност се намира в противоречие с разпоредби на конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Респективно от там следва и третият им извод, че това закриване на специализираните органи в Република България освен че води до създаване на една несигурност с оглед на висящите дела, а би довело до затрудняване на тяхната работа в този сегмент. В последните няколко години, когато говорим за организирана престъпност, тя не е локална. Може би в 99 % от слуачите се касае за трангранична престъпност. Затова е нормално нашите колеги да са обезпокоиени за ситуацията в техните държави", коментира още тя.

Маджарова обяви, че този документ ще бъде изпратен на всички европейски структури, които имат касателство в тази сфера, ще бъде изпратен и на Конституционния съд на Република България.

Шефът на спецпрокуратурата прогнозира правен хаос след закриването на спецправосъдието. „Стигаме до извод, че до 28 юли тази година Специализирана прокуратура е компетентна да разследва делата, които според законодателя до момента можехме да разследваме. Днес съм входирала две такива дела, които идват от страната по компетентност. Буквално от следващия ден тези дела би следвало да бъдат изпратени по компетентност някъде. Въпросът е, че няма кой да го направи това нещо. Ще се създаде проблем със специалните разузнавателни средства“, коментира още тя. На въпрос какво ще се случи на 29 юли, прокурорът подчерта, че никой не може да каже какво ще се случи. Според нея никой няма интерес от катаклизми и сътресения.  

Маджарова определи като манипулативна информация твърденията на управляващите, че спецправосъдието е използвано за политическа бухалка. „До ден днешен не мога да си отговаря на въпроса за каква бухалка иде реч. Мога категорично да заявя, едно, че мониторинга на българската държава в сегмента „Организирана престъпност“ е свален едва след като специализирана прокуратура заработи“, каза още тя.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...