"Софийска вода" се съгласи с КЕВР за 18% увеличение на водата

2617
"Софийска вода" се съгласи с КЕВР за 18% увеличение на водата
Снимка: Thinkstock

„Софийска вода“ одобри доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране, който предвижда 18% увеличение на цената на водата в столицата. Това стана по време на откритото заседание за обсъждането на доклада, предаде Фокус.

В момента, без ДДС кубик вода в София струва 1,52 лева. Увеличението означава още малко над 27 стотинки без ДДС т.е. цената става 1,79 лв. без ДДС.

Според доклада на КЕВР, ако дружество не спази изискванията за качеството на водата и не успее за изпълни ангажимента си да намали броя на авариите (бел. ред. - 48% от питейната вода в София се губи по мрежата) в следващите 3 години, това ще бъде взето предвид при определянето на цената на водата. „Софийска вода“ има ангажимента съща така и да да намали общите загуби във водоснабдителната мрежа до 39% през 2021 година.

Арно Валто, Изпълнителен директор на „Софийска вода“, посочи по време на заседанието, че бизнес планът на компанията, който е трябвало да бъде изготвен съгласно приетите миналата година наредби, е оптимизиран в съответствие с новата регулаторна рамка и отразява усилията да бъдат постигнати целените резултати.

„Основни цели за следващите година са намаляване на загубите на вода. От 2011 година „Софийска вода“ намали загубите на вода в мрежата на столицата с повече от 55 милиона куб. метра. Това се равнява на потреблението на един град от 8 хиляди жители. В следващите години възнамеряваме да продължим усилията в тази насока и да намалим водните загуби с още 20 милиона куб. метра“, заяви Арно Валто.

КЕВР: Водата в София трябва да поскъпне с 18%

Водата в София трябва да поскъпне с 18 на сто и кубик да струва 2,16 лева. Това сочат изчисленията на Комисията за енергийно и водно ...

По думите му от 2011 година „Софийска вода“ е инвестирала повече от 230 милиона лева в своята дейност и възнамерява да продължи да инвестира почти още 200 милиона в тази жизнено важна услуга за столичани. Арно Валто допълни още, че подобряването на обслужването на клиентите също е основа цел в следващите месеци и години. „С този бизнес план ще постигнем надеждни и устойчиви услуги по водоснабдняването и канализацията в столицата“, допълни той, цитиран от Фокус.

Валто заяви, че от „Софийска вода“ одобряват доклада на КЕВР, предвиждащ водата в столицата да поскъпне с 18% от тази година, въпреки, че исканото увеличение от страна на дружеството бе за 32%.

„Това беше един много сложен процес, дружеството положи усилия, вярваме, че финалната версия отразява това, което ние следва да направим“, допълни той.

Ивайло Касчиев, член на КЕВР посочи от своя страна, че бизнес планът на „Софийска вода“ за периода 2017-2021 година е бил разгледан много подробно и обсъждан в рамките на 6 месеца, като част от ценообразуващите елементи са били коригирано. Той допълни, че дружеството се е съобразило с указанията на комисията и препоръките, за да може тази инвестиционна програма да осигури по-добро качество на услугата за жителите на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com