Управляващите връщат цигарения дим, огромен брой българи обаче са против

37696
Управляващите връщат цигарения дим, огромен брой българи обаче са против

След декларираното от БСП и „Атака” желание да се премахне забраната за тютюнопушене в заведенията, в онлайн пространството набързо беше организирана петиция срещу това намерение.

От „Атака” вече обявиха, че подготвят законопроект, с който да върнат възможността да се пуши в заведенията. За няколко часа обаче петицията "Не на връщането на цигарения дим в заведенията" вече събра 50 хил. подписа.

Възпитанието е основната причина да започнем да пушим

Традиционните рецепти за борба с тютюнопушенето – заплашителните надписи по кутиите, високите акцизи и пропагандирането на здра...

Интересен факт е, че и в анкетата на Actualno.com два пъти повече хора не искат връщането на тютюневия дим, макар че проучването не претендира за представителност. А последното национално проучване сочи, че 61% от българите одобряват забраната, докато само 39% са против нея.

Година след въвеждането на забраната за пушене на закрито ресторантьори и хотелиети отчитат между 30 000 и 150 000 загубени работни места в сектора на услугите и 300 милиона лева по-малко приходи за бюджета. Затова искат връщане на стария режим, информира bTV.

В Института за анализи в туризма обаче са изчислили, че съкратените работници са около 6 000. В същото време забраната не е повлияла на туризма - имаме 4-процентен ръст и близо 3 милиарда приходи в хазната. Дори напротив - сега продадените оферти рекламират България като страна без тютюнев дим пред всеки турист. А най-лошото за туризма в случая е, че всеки чужд турист може да се откаже от екскурзия в България и да му бъдат върнати парите, ако забраната падне и дори да претендира за неустойка.

"Ако пушачите са повече значи ще имат по-голяма площ. Ако непушачите са повече те ще имат 80% от залата, както е в Австрия, Германия, целия ЕС", казва Благой Рагин от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Ресторантьори и хотелиери искат зали за пушачи и непушачи

От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация искаме законът за пушенето на обществени места да си остане както си е сега, само ...

"Ние видяхме какво беше, когато имахме разделени помещения, - те си седяха отворени, имаше комуникация между помещенията, не се пускаше венитилацията, беше си също толкова задимено", контрира Маша Гаврилова от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com