Устойчивото строителство - систематично и мултифункционално

1077
Устойчивото строителство - систематично и мултифункционално
Снимка: ЛафаржХолсим

Единадесет награди за устойчиво строителство бяха връчени на церемонията за Европа, проведена в Марсилия, Франция, на 28 септември 2017 г. Първа награда беше разделена по равно между два проекта от Брюксел, представляващи отличен примeр за мултифункционалност в строителството. Наградата за успешно реализиран проект в Европа "LafargeHolcim Building Better Recognition Europe" беше връчена на френски архитект за неговата икономична и удобна инфраструктура, приютяваща осем университета под един покрив в Париж. За да поздравят победителите от Европа, в Марсилия се събраха висшите ръководители на всички компании на ЛафаржХолсим от региона.

Наградите на ЛафаржХолсим не са просто отличие за красиви сгради. Те са най-значимият конкурс за устойчиво проектиране в света. Критериите за участие в конкурса с награден фонд 2 милиона щатски долара са също толкова предизвикателни, колкото и самата идея за устойчиво строителство. Конкурсът е за проекти в напреднал стадий на проектиране, а не за вече изпълнени проекти. Търсят се проекти, които надхвърлят съществуващите стандарти, предлагат устойчиви решения на технологични, екологични, социално-икономически и културни проблеми, засягащи съвременното строителство, и дават нови, изненадващи и истински визионерски решения за начина, по който се строи.

От планиране на градската среда до технически иновации

"Понятието за устойчивост в строителството радикално еволюира", обяснява професорът по архитектура Марк Анджелил, член на Управителния съвет на Фондацията ЛафаржХолсим: "Устойчивост означаваше да усъвършенстваме даден проект, като добавим някой и друг елемент на устойчивото строителство, например соларни панели. Днес устойчивостта се разглежда в много по-цялостен план; устойчивото строителство стана много по-систематично и специфично”.

Спектърът от 792 отговарящи на изискванията проекти от регион Европа е също толкова широкообхватен – като се започне от градския дизайн и се стигне до техническите иновации. В крайна сметка, експертното жури начело с Хари Гюгер, професор по архитектура в École Polytechnique Fédérale (Лозана, Швейцария), реши да подели първа награда между два проекта. Те са пример за нова ера в устойчивото строителство, тъй като включват не просто отделни мерки, а цялостни холистични концепции, в които по балансиран начин са интегрирани техническите, социалните, икономическите и екологичните аспекти. И двата проекта са позиционирани в квартал на Брюксел - Willebroek Canal, в градоустройствения план на който е застъпена идеята за разнообразие на земеползването в индустриалната зона и в крайна сметка за утвърждаване имиджа на Брюксел като един жизнен и многообразен град. В качеството на център на динамична Европа, това е една особено подходяща цел за белгийската столица.

Златно отличие (поделено): Интелигентно управление на отпадъците в Брюксел, Белгия

С проекта си екипът на TETRA architecten в Брюксел цели да интегрира нуждите на компания за управление на отпадъците с бързо развиващия се квартал около канала: В рамките на инфраструктурата се предоставя пространство за обществени цели, като например зелени площи. Внимателно балансираната сграда позволява бъдещи трансформации и оставя отворени опции за развитие - особено умна интерпретация на термина "устойчивост". "Изваждайки инфраструктурата на преден план, дизайнът в крайна сметка обединява икономическите и естетическите съображения, предлагайки форма на гъвкава архитектура, която превръща ограниченията в предимство", бяха думите, с които журито похвали проекта.

Златно отличие (поделено): Интегриране на бетонов център в Брюксел, Белгия

Другият отличен с първа награда проект на BC architects and studies от Брюксел предлага подходящи мерки за интегриране на съществуващ бетонов възел в процъфтяващия градски пейзаж, като по този начин се предотвратява загубата на значителна част от индустриалната база на града. И тук пропускливостта е централен аспект. "Диапазонът от архитектурни решения придава достоверност на амбицията да се комбинират на пръв поглед несъвместими функции", каза журито.

Бронзово отличие: Обитаеми паркоместа в Лондон, Великобритания

Подобно на други големи градове, британската столица има сериозен недостиг на достъпни жилища. Архитектурното студио ZEDpods в Лондон има за цел да промени това. Проектът предвижда използването на съществуващите паркоместа за създаване на жилищни пространства чрез вертикална аранжировка за пътуващи, студенти и други заинтересовани страни - всички с местно произведени елементи, които могат бързо да се сглобят в устойчиви "апартаменти на кокили". В центъра на вниманието отново е многофункционалната употреба на пространството. Авторът на проекта има "визия за архитектура, която е социално отговорна, природосъобразна и икономически достъпна", отбеляза журито.

Признателни награди: Извикване на миналото в настоящето

В регионалните награди на ЛафаржХолсим четири проекта във всеки регион получават признателна награда. Екипът на Ascociata Culturala Grivita 53 иска да даде на Букурещ, Румъния първия независим театър от няколко десетилетия, чрез умно използване на съществуваща сграда. Архитектите от AGi architects в Мадрид планират да разработят обект с археологически разкопки в Понтеведра, Испания; тук също многофункционалността играе ключова роля. Karamuk Kuo Architekten в Цюрих са заложили устойчива гъвкавост в проектирането на обект за разкопки в римския археологически обект Augusta Raurica в Швейцария. А NP2F от Париж са изготвили проект за курортен комплекс в Бордо, Франция, който е едновременно ефирен и дързък.

Награди „Следващо поколение“: Бъдещето е в ръцете им

В категорията "Следващо поколение" бяха присъдени четири награди за студенти и професионалисти до 30 годишна възраст. Тази категория става все по-популярна. Тя събира визионерски проекти и смели идеи и дава на младите професионалисти обществена изява и платформа за признание. За първи път в историята на наградите на ЛафаржХолсим подадените проекти в Категория „Следващо поколение“ са повече, отколкото в основната категория. Двете най-големи награди в категорията "Следващото поколение в Европа" отидоха в Полша. Малгоджата Мадер планира да превърне стара фабрика в Лодз в ново жилищно пространство с гъвкаво предназначение. Якуб Грабоски спечели втората награда; той планира реставрация и адаптивно повторно използване на разрушен исторически сграден комплекс в Отин. Анна Андронова от Русия получи третата награда за виртуален проект в гр. Казан, чиято цел е да прехвърли устойчивостта в дигиталната сфера. Четвъртата награда бе връчена на Фредерик Бувие от Швейцария. Той предлага конструкция, която може да спомогне за борбата с горските пожари в района Collobrières във Франция.

Френски учени превръщат проектите в реалност

Това е петото издание на конкурса за Наградите на ЛафаржХолсим. Вече над 200 са наградените проекти по целия свят. Повече от половината ще бъдат започнати в близко бъдеще или вече са завършени. Това показва, че Наградите на ЛафаржХолсим не са отличие за някакви вятърничави идеи, а за напълно реалистични проекти, които движат прогреса в строителната наука. Този елемент на реална промяна цели да се подчертае от наградата, която се връчва за първи път през 2017 г.: признанието за успешно реализиран проект "LafargeHolcim Building Better Recognition". То се присъжда на проект, спечелил награда в предишен конкурс, който е построен и е издържал изпитанието на времето като изключително успешен пример за устойчиво строителство. В Европа това признание беше връчено на Жил Дюлалекс и неговия екип от архитектурното студио "Муото" в Париж. Отличието е за адаптивна инфраструктура, приютяваща осем университета под покрива на изключително икономична и рентабилна сграда. Проектът спечели сребърното отличие в конкурса през 2014 г. Сградата е завършена през 2016 г. и е пример за реализиране на теорията в практиката.

Наградите превръщат идеята за устойчиво строителство в нещо обичайно

Нарастващият интерес от страна на архитекти, инженери, проектанти на градската среда и строителни предприемачи доказва, че устойчивото развитие се е превърнало във въпрос на "здрав разум" в строителната индустрия. Петият цикъл на конкурса привлече над 5000 проекта от автори в 121 държави по света. 3566 от тях бяха потвърдени като отговарящи на изискванията и повече от половината преминаха етапа на предварително проучване. Те бяха подложени на качествена оценка от пет независими журита в петте региона на конкурса - Европа, Северна Америка, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион. Журитата оцениха проектите на база на петте "целеви критерия" за устойчиво строителство, формулирани от Фондацията на ЛафаржХолсим - принципи, които дефинират устойчивото строителство в холистичен план. Носителите на златното, сребърното и бронзовото отличие от всеки регион ще се състезават в конкурса за Глобалните награди на ЛафаржХолсим през 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com