В националното преброяване - въпроси по желание дали ще емигрираме и дали ще имаме деца

6142
В националното преброяване - въпроси по желание дали ще емигрираме и дали ще имаме деца
Снимка: БГНЕС

Пробното електронно преброяване през периода 20 - 26 март тази година ще се проведе за населението от цялата страна, а класическото преброяване с преброители да се осъществи от 27 март до 2 април само в общините Разград, Велинград и район "Студентски" на Столична община. Това реши НСИ, подготвяйки се за същинското национално преброявани, предвидено за януари-февруари догодина.

Според в. "24 часа", при преброяването ще бъдем питани и дали искаме да емигрираме или дали сме живели зад граница. Ще има и въпроси за раждаемостта. Анкетните карти, чието попълване е по желание, са наречени "Миграция и миграционно поведение" и "Раждаемост и репродуктивно поведение на населението". Освен че е по желание, преброяваното домакинство ще избира само една от двете допълнителни анкетни карти.

Депутатите решиха - ако откажеш да те преброят, 160 лева глоба

Глоба от 160 лева ще бъде налагана на всеки български гражданин, който не се включи в следващото национално преброяване. Това е записан...

За миграцията въпросите ще са само за периода 2011 - 2021 година и ще се задават само на хора между 15 и 74-годишна възраст. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това дали са живели някога за повече от една година и в друг град или в друга държава и имат ли намерение да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето, какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или не стане това и т.н.

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта е да се разбере от какво зависят плановете за зачеване на деца от страна на българина, какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца и т.н.

Ще има и трета допълнителна анкетна карта, която се попълва за пореден път - бюджет на времето. Данните от нея показват как хората у нас разпределят времето си, колко време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Основната анкетна карта за преброяването е обичайна, като разликата с предишните е само по отношение на притежаването на домакинска електроника и електроуреди. Ще има и част за етнокултурни характеристики, която ще се попълва само ако човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език и религия.

Държавата прави пробно преброяване на населението през март

Пробно преброяване на населението и жилищния фонд ще проведе НСИ през пролетта. Това е записано в Националната статистическа програма з...

Няма да са задължителни и въпросите за намалена работоспособност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълват само ако човек желае да сподели тази информация.

Новото при 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд догодина ще е геореферирането. Всяка сграда с жилища ще бъде вкарана в дигитална карта с точните си географски координати и това ще са прави още тази година. Между 9 и 13 март, ще се направи пробно георефериране в избраните населени места (в общините Разград, Велинград и район "Студентски" на Столична община) - всяка сграда, обект на преброяването, ще бъде регистрирана с географските си координати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com