Зам.-държавният секретар на САЩ: Оценяваме високо лидерството на България за сигурността

1304
Зам.-държавният секретар на САЩ: Оценяваме високо лидерството на България за сигурността
Снимка: БГНЕС

Моята визита подчертава нашия силен ангажимент към България и към разширяване на нашето сътрудничество и оценяваме високо лидерството на България, че поддържа сигурността, свободата и благоденствието в региона днес. Това каза заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов днес, 6 май.

Блинкен–Борисов

Зам.-главният секретар на САЩ идва в България да обсъжда отбрана и енергетика

Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще направи работно посещение в София на 6 и 7 май 2016 година. В рамките на визитат...

Заместник-държавният секретар на САЩ е на работно посещение в София. По време на разговорите си Борисов и Блинкен са обсъдили сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения, предаде БГНЕС. 

Блинкен открои успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и в областта на борбата с контрабандата. Това е изключително достижение и има много уроци, които може да споделите с други държави, обърна се Блинкен към Борисов. 

Скоро ще се съберем във Варшава за срещата на Върха на НАТО, където да прегледаме напредъка до сега и да планираме какво предстои, добави Блинкен. 

Енергетика, сигурност и миграция

САЩ подкрепят модернизацията на българските въоръжени сили, каза още заместникът на Джон Кери. Модернизацията на българските въоръжени сили ще бъде голям принос и ние оценяваме направеното от българския премиер да имате силните институции, заяви зам.-държавният секретар на САЩ. 

Борисов отправи призив към Източна Европа за повече солидарност с плана за бежанците

България призова за повече солидарност другите страни от Източна Европа, които отхвърлят европейския план за преразпределение на бежанц...

"Г-н Борисов вие също така и осигурявате икономическа среда и климат за чуждестранните инвеститори. Това дава увереност и води до просперитет, каза още високият гост", похвали Блинкен. 

Енергийната сигурност означава и национална сигурност, заяви още той и добави, че САЩ също така приветстват усилията за диверсификация в енергийния сектор. Блинкен отбеляза и напредъка по интерконекторите с Гърция и с Румъния. 

Двамата са обсъдили накратко и предизвикателствата, поставени от миграционната криза. Тук ние трябва да се сетим за човечността и необходимостта от нея в миг на трудност, въпреки трудността на времето, каза още Блинкен. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов благодари за добрата оценка и поздрави българските и американските летци, които тренират заедно на Граф Игнатиево, както и военнослужещите на двете страни в Ново село. 

Благодаря, че оценихте и нашата борба с контрабандата, защото тя позволи да заделим по-голям финансов ресурс за армията, каза Борисов. Нашите летци, танкисти и моряци показват всеки ден, че са на изключително високо ниво, заключи Борисов. "Да им пожелаем на този празник да са живи и здрави", допълни той

Какво видяха присъстващите на военния парад в София (СНИМКИ)

Лоша организация, почти нулева видимост и двама припаднали. Това видя репортерът на Actualno.com, който е сред зрителите между Министер...

На срещата между Блинкен и Борисов присъстваха също външният министър Даниел Митов и военният министър Николай Ненчев. Преди това заместник-държавният секретар на САЩ се срещна и с държавния глава Росен Плевнелиев.

Бленкен–Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев също имаше среща с заместник-държавния секретар на САЩ на „Дондуков“ 2. След нея Блинкен изрази решимостта на САЩ да защитават сигурността на всички свои съюзници в Европа и подчерта, че това ще бъде потвърдено и на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. Беше откроено значението на ситуацията на сигурност в региона на Черно море.

Според Росен Плевнелиев ефективното използване на българо-американските съвместни съоръжения и военните летища, които отговарят на стандартите на НАТО, са важен компонент от общите усилия на Алианса в региона. 

Работните групи между България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона, борбата с тероризма и образованието задълбочават стратегическия диалог между двете държави и вече постигат конкретни резултати, беше общата позиция на президента Плевнелиев и на заместник-държавния секретар Блинкен.

Непобедимата българска армия: 5 от най-великите битки в историята ни

Армията ни заслужава днес, на своя празник, да ѝ отдадем заслуженото уважение за това, че от векове не само пази границите на България,...

Антъни Блинкен оцени високо силната ангажираност на българското общество и политическата воля на правителството да доведат до успешен край реформата в съдебната система. 

Обща беше оценката, че подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на газовия интерконектор България – Гърция е принос за постигането на реална диверсификация в доставките на природен газ не само за България, но и за региона на Югоизточна Европа. Чрез този интерконектор страната ни ще получи възможност за доставки на природен газ от региона на Каспийско море чрез Южния газов коридор. Израз на сериозния ангажимент на българската държава към междусистемната връзка с Гърция е увеличената държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, заложена в бюджета за 2016 г. Страната ни е заинтересована и от участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис, чрез който може да се доставя природен газ за вертикалния коридор „Юг-Север“.

Българските институции ще продължат да работят за реализацията на 9-те проекта за модернизация на Въоръжените сили. С най-висок приоритет е проектът по придобиването на нов тип боен самолет“, отбеляза президентът, който призова за активна подкрепа от партньорите от НАТО в този процес. „На заседание на КСНС беше взето решение за постепенно увеличаване на бюджета за отбрана до достигане на 2 % от БВП през 2024 г. и България е решена да изпълни този ангажимент“, увери още Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество